Dna-transistor ska läsa din arvsmassa

2009-10-06 15:39  
Foto: IBM

Snabba och billiga analyser av din arvsmassa. Det är vad forskare världen över försöker hitta en teknik för att åstadkomma. Lösningen kan bli den dna-transistor som forskare vid datorjätten IBM arbetar med.

Men det handlar inte om en vanlig transistor, snarare om en kiselkrets med nanometersmå porer där hela dna-strängar passerar och läses av utan att behöva klippas sönder i småbitar. Utmaningen är att kontrollera passagen så att den går i en hastighet som gör att avläsningen hinner göras.

Enligt forskarna kan tekniken göra det möjligt göra kompletta genanalyser för mellan 700 och 7 000 kronor. Det är en rejäl kostnadssänkning jämfört med de 250 000 kronor det kostar idag. För att inte tala om de första genanalyserna som gick på 21 miljarder kronor.

Håller tekniken hela vägen fram till marknaden hägrar nya möjligheter till diagnoser, prognoser, och individanpassad medicinering av många sjukdomar.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer