Dna-sträng utmanar optofiber

2008-11-17 09:42  

Dna-strängar kan enkelt omvandlas till optofibrer. Det visar en grupp forskare på Chalmers som lyckats överföra ljus med en helt ny teknik.

– Vi visar att man kan transportera excitationsenergi över ganska långa avstånd med hjälp av dna-strängar, säger Bo Albinsson som är professor i fysikalisk kemi vid Chalmers Tekniska Högskola.

Ganska långt betyder drygt 20 nanometer. Det kanske inte låter så mycket. Men det är lika långt som förbindningarna i avancerade halvledarkretsar. Därmed är det ett viktigt steg mot en lösning av ett problem inom den molekylära elektroniken, ett hett område i forskarvärlden. Man har fått molekyler att utföra enkla logiska operationer tidigare, men hittills har molekylsystemen varit alldeles för små för elektroniken.

– Det gapet överbryggar vi nu, säger Bo Albinsson.

Den lilla ljusbäraren är dessutom enkel att tillverka. I en lösning blandar man dna-strängar och fluorescerande molekyler, som kan absorbera och skicka vidare ljus. Par av dna-strängarna bildar då spiraler, och molekylerna kilar in sig själva mellan ”stegpinnarna”. Ljuset hoppar sedan igenom dna-strängen från molekyl till molekyl. När doktoranden Jonas Hannestad lyste med uv-ljus som endast absorberades i ena änden av den lilla strängen så kom 30 procent av ljuset ut i andra änden.

Nästa steg för Chalmersforskarna är att placera strängarna på en etsad yta. Visionen på lång sikt är att dna-strängar ska göra tjänst i energisnåla optiska datorer.

Resultatet har publicerats i Journal of the American Chemical Society.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer