Innovation

Dna-molekyl ger superliten diod

En pytteliten dna-molekyl visade sig fungera som en diod när den kopplades in i en nanometerstor elektronikkrets. Illustration: Georgia university / Ben Gurion

En enda väldigt liten dna-molekyl. Det har amerikanska och israeliska forskare använt för att skapa en diod som de hävdar är den minsta i världen.

Publicerad

Elektronikkomponenter av halvledare som packas allt tätare för varje år som går. Så har elektronikutvecklingen sett ut de senaste de senaste 50 åren. Men trenden har mattas av och den välkända Moore´s lag, som säger att antalet komponenter på en krets dubblas varje år, har nyligen dödsförklarats. Kanske kan den få nytt liv med en framtida molekylär elektronik.

Ny Teknik har tidigare berättat om kemiska molekyler i nanostorlek som bara leder ström i en riktning. Nu rapporterar israeliska och amerikanska forskare om det som än en gång sägs vara världens minsta diod. Grunden för den nya dioden är en dna-molekyl, uppbyggd endast av 11 så kallade baspar. Det kan jämföras med människans arvsmassa som består av cirka 3 miljarder baspar.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här