Diamanter hittade i Jämtland

2014-11-03 08:16  
Mikrofotografi av granat som innehåller inslag av diamanter, kvarts, rutil och karbonat. Foto: Åke Rosén/Uppsala Universitet

Diamanter har för första gången hittats i svenska berg.

Diamanterna som hittats i Snasahögarna i Jämtland har studerats av forskare vid Uppsala universitet. De har studerat hur jordskorpan som tryckts ned har kommit upp till ytan igen.

- Diamanterna som vi har hittat är mer värdefulla i ett vetenskapligt perspektiv än rent ekonomiskt. Men de är riktiga diamanter, säger Jaroslaw Majka vid institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Det är forskarna vid Centret för experimentell mineralogi, petrologi och geokemi (CEMPEG) vid instutionen för geovetenenskaper, Uppsala universitet tillsammans med forskare i Slovakien, Tyskland, Polen och Japan som hittat de jämtlänska diamanterna.

Det speciella i fyndet vid Snasahögarna ligger i att jordskorpa som tvingas ned när kontinenter kolliderar brukar inte lyftas upp mot jordens yta. Bergarterna blir mer kompakta och dess högre densitet gör det i princip omöjligt att lyftas uppåt. Men ibland påträffas sådana tunga bergarter vid ytan ändå.

Ädelstenarna är små, men forskarna anser att de berättar en unik historia om den geologiska utvecklingen. Fyndet har lett till att de nuvarande modellerna för hur djupt nedtryckt kontinental jordskorpa kan lyftas upp måste omprövas.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Frida Sjödin

Mer om: Diamanter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer