"Det var en stor ära"

2010-10-26 17:00  
Stefan Parkvall och Erik Dahlman tog hem priset i fjol. Foto: Jörgen Appelgren

Förra året gick Stora Teknikpriset till två radioexperter på Ericsson, som belönades för sin nyckelroll bakom utvecklingen av turbo-3g.

<p>- Det var en stor ära att få Stora Teknikpriset, väldigt roligt, säger Stefan Parkvall.</p> <p>Han och kollegan Erik Dahlman prisades i fjol för sina insatser bakom världssuccén hspa, tekniken som fick datatrafiken i mobilnäten att explodera. </p> <p>Standarden har ökat farten i 3g-näten med upp till 100 gånger, mycket tack vare duons innovationer och patent.</p> <p>Fast när de fick priset framhöll de själva att de egentligen inte uppfunnit något nytt. Deras insats bestod </p> <p>i stället av att skapa en fungerande helhet av olika idéer som fanns runt om i världen. Just det är en av Ericssons styrkor, enligt duon. Stödet från ledningen såg de också som en viktig framgångsfaktor. </p> <p>I dag arbetar Stefan Parkvall och Erik Dahlman vidare med framtida lösningar för mobilt bredband, för 4g och standarder som ligger ännu längre bort i tiden.</p> <p>- Vi försöker bland annat förstå vilka behov som kommer att finnas och hur systemen ska byggas för att klara behoven, säger Stefan Parkvall. </p>

Charlotta von Schultz

Mer om: Safetac

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer