Det kan finnas liv på Jupiters måne

2016-09-27 07:07  
Jupiter fotograferad från rymdsonden Juno 195 000 kilometer från planeten. Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS via AP / TT

Jupiters måne Europa gömmer en ocean under ytan. Rymdteleskopet Hubbles bilder leder till häpnadsväckande rön, enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasas astronomer.

– Det ger oss möjlighet att i framtiden studera möjligheten för liv på Europa, sade astronomen William Sparks på en telekonferens på måndagen.

Det faktum att astronomerna har upptäckt tecken på plymer av vattenånga som stiger upp från Europa gör det lättare att ta reda på om det finns liv i den varma saltvattensoceanen som döljer sig under månens yta.

Månen Europa är en av de största av Jupiters månar och sjätte i storleksordningen i solsystemet. Europa är en av de mest lovande kandidaterna för att finna liv i solsystemet bortom Jorden, enligt forskarna. Den har två gånger så mycket vatten som Jordens hav, gömt flera kilometer under ett lager av extremt kall och hård is av okänd tjocklek.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Jupiter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer