Deras saltbaserade system för kylning behöver ingen el

2020-03-28 07:15  
Foto: W.carter

Två vattenbehållare med olika salthalt separeras av ett membran som bara släpper igenom vattenånga. Transporten ger en kylande effekt, och systemet fungerar utan pumpar via kapillärverkan.

Ett italienskt team sammansatt av forskare från Politecnico di Torino samt Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica säger sig ha skapat ett kylsystem som inte behöver elektricitet. Som i klassiska kylskåp utgår man från vätska som avdunstar, men istället för miljöskadliga kemikalier utgörs kylmediet av vatten och salt.

Deras system bygger på ett membran som sitter mellan rent vatten och en saltlösning. Med porer som har en storlek på en miljondels meter släpper membranet inte igenom vattnet men väl vattenånga. När ångan tar sig genom membranet så kyls det rena vattnet, och kyleffekten förstärks dessutom av olika förångningssteg. Över tid späds saltvattnet ut vilket minskar kylningen, men detta skulle enligt forskarna kunna åtgärdas med hjälp av solpaneler.

Läs mer: Här är världens största processor – med 400 000 kärnor

Riggen behöver inga pumpar, utan vätskan rör sig mot gravitationen med kapillärverkan. Eventuellt skulle kylningen kunna ökas ytterligare genom att använda en lösning med ännu högre salthalt.

Tekniken är billig. De fem centimeter tjocka, staplingsbara modulerna förväntas kosta fem euro styck att producera. I dagsläget är dock inte tekniken redo för kommersiellt bruk.

John Edgren

Mer om: Vatten Salt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer