Deras krok ska ersätta karbinhaken

Två böjda krokar i en. Så ser karbinhakens efterträdare ut, som har tagits fram av två 16-åriga uppfinnare. – Den slits mindre och har ett stort användningsområde, berättar Johannes Göthe.

Fördelarna med den nya säkerhetskroken är många, enligt skaparna Johannes Göthe och Fredrik Stenberg.

– Den är enkel, billig och lätt att producera, säger Johannes Göthe.

Enkelheten är uppfinningens starka sida. Två vanliga krokar läggs på varandra med ändarna åt motsatt håll. De övre delarna fästs samman så att en halvcirkel bildas och de två krokarna svetsas samman till det som blir säkerhetskroken. Ett snöre förs in mellan krokarna och vrids ett kvarts varv. Vridningen gör att inte ens ett rep som bär upp en container kan åka av säkerhetskroken.

– Det kan inte hända med den här kroken när den är belastad, förklarar Johannes Göthe.

Den kan därför ersätta såväl vanliga krokar som karbinhaken.

Samma funktion gör uppfinningen lämplig som substitut för karbin­haken vid exempelvis bergsklättring. Repet tas lättare av säkerhetskroken än en karbinhake. Säkerhetslinan behöver bara vridas för att den ska lossna från kroken i berget, medan man måste skruva på en fjäder på en karbinhake.

Den nya kroken gör också bergsklättring, och andra områden där karbinhaken används, säkrare. Kroken slits nämligen mindre än karbinhakar och deras fjädrar.

Produkten ska produceras i olika material beroende på vad den ska användas till. En variant i plast är tillräckligt stark för att en bärkasse ska kunna hängas på en barnvagn, medan fjäderstål är ett lämpligare material vid tunga lyft.

Johannes Göthe och Fredrik Stenberg utvecklade kroken som ett bidrag till uppfinnartävlingen Finn Upp. Där vann de första pris. Kroken var dessutom den enda uppfinning som var så bra att de kunde söka mönsterskydd för den. Om cirka fem veckor får uppfinnarna reda på om det går igenom.

Terese Westberg Sunesson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer