Deras innovativa glasögon släcker alla skärmar

2018-10-04 11:45  
Foto: IRL

Innovatörernas IRL-glasögon blockerar ljuset från LED- och LCD-skärmar. För bäraren ser tv-apparater ut att vara avstängda – det innebär att man kan röra sig i offentliga miljöer utan att störas av visuellt brus.

Under sex månader har ett globalt team bestående av tekniker, konstnärer och designers utvecklat IRL-glasögonen. Uppfinnarnas vision är att man ska kunna vistas på gator, i kollektivtrafiken och affärer utan att behöva störas av alla lysande bildskärmar. Genom att platta ut en polariserande lins och sedan rotera den 90 grader blockeras ljuset från LED- och LCD-skärmar. Resultatet blir att påslagna skärmar ser avstängda ut.

– Ljuset från de flesta LCD- och LED-skärmar är vertikalt polariserat. Det betyder att ljusvågen rör sig upp och ner längs en vertikal axel. För att blockera det här ljuset använder vi ett horisontellt polariserande filter. Du kan tänka dig filtret som ett staket med horisontella spjälor. Eftersom spjälorna ligger längs motsatt axel kan ljusvågorna inte passera genom dem, säger IRL:s Scott Blew till Motherboard på Vice.

Glasögonen är fortfarande under utveckling och betaversionen klarar av de flesta tv-skärmar och vissa fataskärmar. Målet är dock att glasögonen även ska blockera telefonernas skärmar. Tekniken klarar heller inte av att blockera digitala reklamskyltar som använder sig av OLED-teknik.

Läs mer: Kritikerna jublar inte över Magic Leap

Via den amerikanska internetplattformen Kickstarter hoppas företaget nu samla in medel från privata investerare för att kunna utföra mer forskning så att man kan vidareutveckla produkten.

– IRL-glasögon är inte bara en produkt, det är ett uttalande. Livet är inte tänkt att levas i 2D. Vi visar världen att vi behöver och förtjänar en produkt som låter människor styra tekniken, inte tvärtom, säger IRL:s Ivan Cash.

Johan Forsberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer