Innovation

Deras innovativa glasögon släcker alla skärmar

Foto: IRL

Innovatörernas IRL-glasögon blockerar ljuset från LED- och LCD-skärmar. För bäraren ser tv-apparater ut att vara avstängda – det innebär att man kan röra sig i offentliga miljöer utan att störas av visuellt brus.

Publicerad

Under sex månader har ett globalt team bestående av tekniker, konstnärer och designers utvecklat IRL-glasögonen. Uppfinnarnas vision är att man ska kunna vistas på gator, i kollektivtrafiken och affärer utan att behöva störas av alla lysande bildskärmar. Genom att platta ut en polariserande lins och sedan rotera den 90 grader blockeras ljuset från LED- och LCD-skärmar. Resultatet blir att påslagna skärmar ser avstängda ut.

– Ljuset från de flesta LCD- och LED-skärmar är vertikalt polariserat. Det betyder att ljusvågen rör sig upp och ner längs en vertikal axel. För att blockera det här ljuset använder vi ett horisontellt polariserande filter. Du kan tänka dig filtret som ett staket med horisontella spjälor. Eftersom spjälorna ligger längs motsatt axel kan ljusvågorna inte passera genom dem, säger IRL:s Scott Blew till Motherboard på Vice.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här