Deras drönare kan rulla fram på hjul

2019-05-26 07:00  
Foto: Ben-Gurion University

Drönarleveranser är på intåg, men det är inte alla miljöer som lämpar sig för flygfarkoster. Ben-Gurion universitetet har lösningen – en quadcopter som kan rulla på hjul.

Forskarna vid Ben-Gurion universitetet i Negev, Israel kallar sin skapelse för the hybrid FSTAR (flying sprawl-tuned autonomous robot). Hårdvaran som låter den autonoma drönaren rulla på marken är i grund och botten ganska enkel. Quadcopterns fyra propellrar sitter på ben som kan vinklas upp till 55 grader, och höja farkosten från golvet.

Då driver motorerna hjulen – vilket ger drift framåt istället för lyft.

Läs mer: Klor låter drönare landa på skyskrapornas balkongräcken

Drönaren kan bära med sig ett litet paket på upp till 400 gram, och i videon demonstreras hur praktiskt det faktiskt kan vara att farkosten kan rulla fram, exempelvis inomhus. Och trots hjulens enkla konstruktion klarar FSTAR även av att ta sig fram över ojämna underlag som grus.

Samtidigt gör mjukvaran den autonoma farkosten smart nog för att navigera runt objekt i mer oordnade miljöer. Genom att benen kan vinklas blir det också möjligt för drönaren att rulla igenom mycket smala öppningar, som rör – eller under låga hinder som bilar.

Rullande kan den avverka 2,6 meter per sekund. Växlingen till att lyfta går blixtsnabbt. Ett användningsområde är givetvis paketleveranser, där det passar bättre att den sista sträckan till kundens dörr körs som en liten bil. Men forskarna tror också att farkosten kan lämpa sig för att utföra eftersök av personer.

Andra områden är inom jordbruket, för underhåll, filmning – samt för polis och militär.

– Nu är planen att skapa större och mindre versioner, för att utöka den här familjen av spretande robotar, med olika användningsområden. Såväl som algoritmer som kommer förbättra hastigheten och kostnaden för transporter med här flygande/rullande robotarna, säger dr David Zarrouk på universitetets hemsida.

John Edgren

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer