Deras ai låter skon analysera sin löpstil

2020-03-24 07:29  
I framtiden kan kanske sensorprydda skoinlägg hjälpa till inom hälso- och sjukvården. Foto: Stevens Institute of Technology

Med artificiell intelligens övervakar skoinlägget ditt löpsteg. Tekniken kan också användas för att mäta kapaciteten vid en nedsatt funktion av foten.

I New Jersey har Stevens Institute of Technology tagit fram skoinlägget som kan analysera en persons gångstil i realtid. Att göra just detta under verkliga förhållanden i en naturlig miljö har hittills varit komplicerat. Existerande system som utgår från bildanalys eller tryckkänsliga material är dessutom dyra, medan det nya skoinlägget sägs kosta en bråkdel av priset. Det skriver universitetet på sin hemsida.

Sulan innehåller givare i form av accelerometer och gyroskop, samt en stor mängd trycksensorer. Enligt teamet gör skoinlägget 500 mätningar per sekund, och all data bearbetas snabbt av en algoritm för maskininlärning.

Läs mer: Elon Musk: ”Ai kommer göra våra jobb meningslösa”

Den artificiella intelligensen ska vara överlägsen alla andra system på området, som vanligtvis kräver efterbearbetning. Enligt Stevens Institute of Technology har den nya sula en felmarginal i avläsningen på två procent.

Skoinlägget klarar av allt från löpning till vanlig gång. Tekniken kan användas för att analysera idrottares löpsteg, och nu har teamet gjort två patentansökningar för produkten "Sportsole". Innovationen kan användas inom fler områden, inte minst inom hälso- och sjukvård. En rad diagnoser och muskel- och benskador kan ge nedsatt funktion i foten.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer