”Den nya gensaxen måste diskuteras”

2019-11-25 07:37  
Crispr-Cas9 används för att klippa i dna. Foto: Science Photo Library

Den nya Crispr-tekniken, som gör det möjligt att genomföra mycket små samt precisa förändringar av arvsmassan, måste diskuteras ur ett etiskt, legalt och politiskt perspektiv. Möjligheterna är stora, men den kan också användas för ytterst tveksamma syften.

Det skriver sammanlagt tolv forskare vid Lunds universitet i Svenska Dagbladet. Forskarna är verksamma inom olika fält, bland annat klinisk genetik, molekylär biologi, juridik och idéhistoria.

Den så kallade gensaxen har funnits i flera år, men nyligen presenterade forskare en metod med en helt annan precision än den tidigare. På så sätt, skriver forskarna, ligger vägen öppen för att behandla en rad ärftliga sjukdomar. Men den kan också användas till att förändra arvsmassan hos foster.

Läs mer: Forskare drog fel slutsatser om Crispr-bebisarna

Crispr öppnar också upp för möjligheten att förbättra människans fysiska och/eller mentala egenskaper, något som väcker en rad etiska, politiska och sociala frågeställningar.

Till syvende och sist, skriver forskarna, handlar det om vilket samhälle vi vill leva i, något som kräver debatt.

Mer om: Crispr

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer