Den kraftfulla strålen har färdats fem miljarder ljusår

2022-04-19 10:36  
Bildtext: Nu ska astronomerna försöka hitta galaxen som gav upphov till rekordet. Foto: ICRAR

Processer i rymden kan alstra koncentrerade ljusstrålar, som färdas långt. Nu har astronomer registrerat den mest avlägsna hittills.

Med hjälp av radioteleskopet Meerkat i Sydafrika har ett internationellt forskarteam upptäckt en så kallad astrofysisk maser som uppstod 5 miljarder ljusår från jorden, vilket gör det till den mest avlägsna hittills. Det skriver International Centre for Radio Astronomy Research i ett pressmeddelande.

När två galaxer kolliderar våldsamt kan gaserna bli så täta att det ger upphov till koncentrerade ljusstrålar – en stimulerad spektral linjeemission i mikrovågsområdet av det elektromagnetiska spektrumet.

Läs mer: Metan i planeters atmosfär är ett tecken på liv – om tre saker är uppfyllda

En astrofysisk maser kan bland annat uppstå i kometer, molekylmoln, samt planet- och stjärnatmosfärer.

Upptäckten gjordes efter en natts observationer och astronomerna har döpt sitt fynd till Nkalakatha, som betyder ”stor boss”. Nu återstår det att hitta den specifika galax som gav upphov till rekordstrålen. Det tror teamet att de kommer att lyckas med.

John Edgren

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer