Den här laptopen har pekskärm i stället för tryckplatta

2018-09-02 11:30  

Hur ska man göra för att få sin nya laptop att skilja sig från mängden? Asus svar är att ersätta tryckplattan under tangentbordet med en pekskärm.

Tiden får utvisa om det är en gimmick eller inte. Efter att ha testat lcd-skärmen – som sitter i Asus-modellerna Zenbook Pro 14 och 15 – på teknikmässan IFA i Berlin känns det dock tveksamt om det här blir något som sätter en ny standard.

För det första är det obekvämt och störande att vända blicken neråt. För det andra har vi redan gott om extra skärmar bredvid datorn i form av mobiltelefoner och surfplattor. För det tredje hade Asus egentligen ingen funktion som visade någon verklig nytta med den lilla lcd-skärmen.

De tycker att det är praktiskt om folk lätt kan komma åt miniräknare, musikspelare och kalender därifrån. Det känns som ett klassiskt exempel på en lösning på ett problem som inte existerar.

Men. Det finns en verktygslåda tillgänglig för den utvecklare som vill ge lcd-skärmen nya egenskaper. Det är därför inte omöjligt att någon kommer på ett finurligt sätt att bistå med det värde Asus själva inte lyckats få fram.

Ett annat företag som laborerar med laptopens underrede är Lenovo, som med nya Yoga Book C930 ersatt tangentbordet med en e-bläckskärm. Samma modell ska också gå att fälla upp genom att knacka två gånger på ovansidan.

Utöver att det är svårt att föreställa sig en mer onödig egenskap så var det på Ifa lustigt att se alla som försökte knacka upp laptopen bara för att misslyckas gång på gång.

Peter Ottsjö

Mer om: Asus IFA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer