De tippar årets kandidater till Nobelpriset

2015-09-24 15:57  

Snart får vi veta vilka som får årets Nobelpris. Forskarna bakom den nya tekniken att klippa och klistra i gener, litiumjonbatteriet och attosekundlasrar pekas ut som heta kandidater.

Varje år vaskar det amerikanska företaget Thomson Reuters fram vilka forskare som har citerats mest under de senaste 20 åren. Efter att ha gått igenom vilka av dem som gjort grundläggande upptäckter som varit ”till stor nytta för mänskligheten” presenteras sedan en lista över årets hetaste nobelpriskandidater. Metoden har varit framgångsrik, sedan 2002 har de prickat in 37 Nobelpristagare.

På årets lista finns en person med svenskanknytning - Emmanuelle Charpentier, gästprofessor vid Umeå universitet. Tillsammans med amerikanskan Jennifer Doudna har hon upptäckt ett helt nytt sätt att klippa och klistra i gener. Genombrottet kom för tre år sedan när hon forskade i Sverige. Nu är bägge heta kandidater till kemipriset. In kvalar även männen bakom litumjonbatteriet samt kvinnan gjorde det möjligt att studera biokemiska reaktioner i levande celler utan att gå in i dem (bioortogonal kemi).

Heta områden för fysikpriset är små nanosystem som skördar energi ur omgivningen, attosekundfysik som gör det möjligt att studera extremt snabba förlopp samt det ultrakalla kondensatet av molekyler som kallas fermioniskt kondensat.

Bakteriefloran i våra tarmar spelar stor roll för vår hälsa, men den speglar också vad vi äter. Nu pekas mannen som först visade på det komplexa sambandet ut som en kandidat till Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Han har sällskap av trion som upptäckte vilken roll immunförsvarets T-celler spelar viduppkomsten av autoimmuna sjudomar som allergier och inflammationer. Med i den medicintippade gruppen finns även forskarna satte ljus på ett kontrollsystem våra celler har för att kontrollera att proteinerna- byggstenarna i vår kropp - har veckats på rätt sätt. Felveckade proteiner har samband med många sjukdomar, bland annat parkinson och alzheimer. Förhoppningen är att rönen ska leda till nya behandlingar.

Hur rätt Thomson Reuters tippat i år får vi reda på i början av oktober.

Delas ut på Nobels dödsdag

  • Medicinpriset offentliggörs den 5 oktober, fysikpriset den 6 och kemipriset den 7 oktober.
  • Nobelpriset grundar sig på den svenska kemisten och industrialisten Alfred Nobels testamente från år 1895.
  • Prisutdelningen och Nobelfesten går av stapeln den 10 december, års­dagen då Alfred Nobel dog.
  • Prissumman för varje pris är 8 miljoner kronor. Priset har delats ut sedan år 1901.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL