De tar patent på förkylningsvaccin

2017-01-12 10:21  

Förkylningsvirus är svårt att skydda sig mot. Men nu kan vaccin vara på gång.

Snuva, hosta, nysningar och allmän trötthet. Råden för att skydda sig mot förkylningar har varit sådant som att tvätta händer och undvika närkontakt med smittade, men några förebyggande medicinska metoder har har inte funnits. Åtminstone hittills – nu verkar forskargrupper på olika håll ha tagit steg närmare ett förkylningsvaccin.

Rudolf Valenta, professor i allergologi vid Wiens medicinska universitet, har registrerat en patentansökan för ett vaccin mot rhinovirus, ett av de vanligaste virus som orsakar förkylning. Om de fortsatta försöken går bra kan ett vaccin finnas tillgängligt en bit in på 2020-talet, säger han till brittiska The Independent.

– Vi tror att vi har hittat ett riktigt bra spår. Om vi kan genomföra de kliniska prövningarna, kan det här vara klart inom sex till åtta år. Det här är verkligen inom räckhåll, säger Rudolf Valenta till tidningen.

En svårighet med att hitta ett vaccin mot förkylning är att rhinoviruset finns i ett hundratal variationer. Förkylning kan också orsakas av andra virus.

Läs mer:

Läs mer: Så sprids smittor på flygplan

Wienforskarna har utvecklat ett vaccin som fokuserar på virusets proteinskal.

– Vi har tagit delar av rhinovirusets skal och fäst dem vid transportproteiner. Det bygger på en väldigt gammal princip, att rikta om reaktionen hos antikroppar, säger Rudolf Valenta.

I höstas publicerade forskare vid amerikanska Emory University School of Medicine i Atlanta en artikel i tidskriften Nature Communications om sitt arbete att ta fram ett vaccin mot förkylning.

Deras metod är enkel, sa de i en intervju på universitetets hemsida.

– Det är förvånande att ingen har provat en så enkel lösning under de senaste 50 åren. Vi tog bara 50 olika rhinovirus och blandade ihop dem till vårt vaccin, och såg till att vi hade tillräckliga mängder för vart och ett, sa Martin Moore, barnläkare och forskningsledare.

Hittills har försök gjorts på möss och apor, men ännu inte på människor.

Samma forskargrupp arbetar också på att utveckla ett vaccin mot RS-virus, respitatoriskt syncetievirus, som hos små barn kan leda till svåra infektioner.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer