De tänder lampan med radiovågor

2007-06-08 10:24  
Tänder två meter från sändaren

Glöm de två hålen i väggen. Nu kommer elkraften direkt ur luften. I senaste numret av Science beskriver en grupp forskare vid MIT i USA hur de kan tända en sladdlös glödlampa på långt håll.

Vid demonstration av tekniken tänds en lampa på sextio watt när den ansluts till en särskild antenn. Elenergin, som får lampan att lysa, kommer i form av radiovågor från en likadan sändarantenn två meter längre bort.

Hemligheten bakom det lyckade experimentet är att de två antennerna är magnetiskt avstämda mot varandra vilket gör att så lite energi som möjligt går till spillo.

Tekniken, som forskarna själva döpt till "Witricity" (wireless electricity), utnyttjar radiovågor runt tio megahertz.

Den resonanta kopplingen mellan antennerna gör överföringen en miljon gånger effektivare än om det varit fråga om ren induktion, påstår forskarna.

Verkningsgraden uppges vara fyrtio procent, och en stor del av den energi som inte tas upp av mottagarantennen återupptas av sändaren

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt