De skriver ut kopia av bukspottskörtel på 30 sekunder 

2021-04-21 16:30  
Prototyp av en bukspottkörtel i miniformat, bioutskrift av Readily3d. Foto: EPFL/A. Herzog

Schweiziska Readily 3d har utvecklat en metod för bioutskrifter som kan underlätta testning av nya läkemedel. Nu ska de utveckla en fungerande modell av en bukspottkörtel. 

Readily 3d är en avknoppning från det tekniska universitetet EPFL, l'Ecole polytechnique fédérale de Lausanne. Deras affärsidé: ett nytt system för att skriva ut biologisk vävnad. 

Mycket enkelt funkar det så här: i en dator utformar bolaget en modell av ett organ, i det här fallet en mänsklig bukspottkörtel. Med hjälp av en gel som innehåller stamceller från en patient och en bioprinter kan de sedan skriva ut vävnaden, inklusive blodkärl, i miniformat. Det är tack vare en laser som gelen kan stelna. Utskriftsprocessen tar bara 30 sekunder, berättar EPFL

– En av fördelarna med vår metod är att den kan skapa vävnad i ett enda block. Det gör det särskilt användbart vid utskrifter av mjuka vävnader som organ, säger Paul Delrot, bolagets tekniske chef, i ett uttalande.

Läs mer: Artificiella organ kan förenkla diabetesforskning

En av fördelarna med att använda sig av en patients egna stamceller är att vävnaden då kan skräddarsys för just den personen. Detta öppnar för att hitta rätt läkemedel till en patient direkt. Dessutom öppnar tekniken för att ersätta djurförsök.

Det står redan klart att företagets teknik ska användas inom ramen för ett EU-finansierat projekt, där målet är att utveckla en fungerande levande modell av bukspottkörteln. Syftet är att testa nya läkemedel mot diabetes. 

Projektet Enlight har fått 3,6 miljoner euro, eller cirka 37 miljoner kronor, för att utveckla en levande modell av en bukspottkörtel. Även svenska Astra Zeneca ingår i projektet. 

Readily3d hoppas att deras teknik i framtiden även ska kunna leda till nya behandlingar mot cancer, och tillverkning av organ till transplantationer.

 

Ania Obminska

Mer om: Organ

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer