De ska göra ”plast” av papper

2017-06-29 16:46  

Papper är råvaran – muggar, kärl och tunna filmer med plastlika egenskaper blir produkten. Nu ska prototyper tas fram.

På Mittuniversitetet i Sundsvall har forskare vid träforskningscentret Fibre Science and Communication Network, FCSN, tagit fram en process som modifierar papper så att de får plastliknande egenskaper. Nu startas ett projekt där forskningen ska användas för att ta fram konkreta produkter.

– Vi ska ta fram ett antal prototyper som kan leda till kommersialisering. Det kan vara 3D-former som muggar eller kärl som är bärare av vätska, ett område där plast har en dominerande ställning. Processen går också att använda för att ytbehandla trä, säger Robert Nordin, affärsområdeschef vid Biobusiness Arena som håller i projektet.

Projektet ”Paper to replace plastic” sker i samarbete med företag som vill utveckla produkter av förnybar råvara.

– Vi vill se vad som är möjligt att producera och skala upp. Vi har lösningen på skrivbordet, ni ska vi se vad som fungerar i praktiken, säger Robert Nordin.

Många projekt pågår där träråvara används för att utveckla alternativ till plast. I Sundsvall har man valt att utgå från papper.

– Vi prövar olika slags befintliga papper, utan att påverka processerna tidigare i kedjan. En potentiell fördel med det är att det går att ha en produktion i mindre skala. Det kan möjliggöra för små företag att dra nytta av forskningen.

Hur processen går till vill man inte berätta än eftersom den ska kommersialiseras. Ran Duan är en av forskarna.

– Vi ändrar fiberstrukturen på pappret och omstrukturerar dem, i en våt process. Jämfört med andra liknande processer använder vår process enbart miljövänliga kemikalier, och det kan ske i en sluten process när den skalas upp, säger Ran Duan.

Projektet finansierar delvis av Tillväxtverket, som bidrar med tre miljoner kronor under tre år. Biobusiness Arena är en gemensam satsning av landstinget och Sundsvalls kommun, i samverkan med aktörer som SP Processum och Bioinnovation.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt