De satte turbo på 3g-näten

2009-10-06 23:00  

Hspa-tekniken - den som förser 3g med turbo - har blivit en supersuccé. Två Ericsson-anställda är nyckelpersonerna bakom världsstandarden.

De små 3g-modemen som hänger och dinglar på bärbara datorer har inneburit en fullkomlig explosion av datatrafik i mobilnäten. Förlösande var hspa-tekniken, som höjer farten i 3g-näten upp till 100 gånger.

Från knappt 0,4 megabit/s till som bäst över 40 megabit/s, till största delen med ny programvara i näten.


- Hspa har ju blivit, om vi ska skryta lite, en jättesuccé jämfört med de första 3g-näten som blev lite av en antiklimax, säger Erik Dahlman.

Han och kollegan Stefan Parkvall, båda radioexperter på Ericsson, är nyckelpersonerna bakom hspa.

- Hspa är naturligtvis ett jättelagarbete, från de första idéerna, forskning, standardisering och den jättelika insatsen med produktutveckling. Det rör sig säkert om tusen personer. Men under de första åren med standardiseringen drog vi ett stort lass, säger Erik Dahlman, och påpekar att Ericsson definitivt lett standardiseringsarbetet.

Däremot säger de sig egentligen inte ha uppfunnit något nytt.

- Ofta finns det många idéer som flyter runt på flera ställen samtidigt, för att de ligger i tiden. Det som hände med hspa var att man plockade ihop idéerna, det var dags helt enkelt, säger Stefan Parkvall.

- Det är lite av Ericssons styrka, att se helheten och kunna plocka ihop delarna till något som verkligen fungerar. Inte att ge sig ner på teoretisk detaljnivå i varje teknik utan att se hur de passar ihop. Det är det vi har gjort, säger Erik Dahlman.

- Det viktiga här är också ordet evolution - att inte slänga ut det gamla och köpa något nytt. Hspa kan introduceras successivt i de befintliga 3g-näten och man kan skala upp hastighet och kapacitet där det behövs. Det gör att investeringen blir mindre för operatörerna, säger Stefan Parkvall.

Viktigt för deras arbete har stödet från ledningen varit - främst från Håkan Eriksson, som då var chef för Ericsson Research, och Jan Uddenfeldt, då teknisk direktör.

- De har förvånansvärt god förståelse även för de mer detaljerade tekniska frågorna för att vara på den nivån, och såg möjligheterna direkt. Det betydde också att vi fick den support vi behövde, säger Erik Dahlman.

Juryns motivering
"Erik Dahlman och Stefan Parkvall satte turbo på tredje generationens mobiltelefoni. De skruvade upp farten rejält genom att använda ­radioresurserna effektivt och deras innovationer och patent har varit avgörande för att etablera en ny global trådlös standard för bredband. Turbo 3G har gjort internet mobilt i över 100 länder.

Det här är hspa

* Hspa - High Speed Packet Access är ett teknikpaket som höjer datahastigheten i 3g-nät (wcdma-nät) från 384 kilobit/s till som mest 42 megabit/s i nedladdning, och från 64 kilobit/s till 11,5 megabit/s i uppladdning.

* Standardiserades i en första version 2002. Började användas 2005. Bygger främst på programvara i näten.

* Två huvuddrag:

1. Varannan millisekund fördelas radioresurserna optimalt, beroende på vilken användare som för ögonblicket

- behöver kapacitet.

- har bra radioförhållanden.

2. Missade datapaket sänds om mycket snabbt - inom tolv millisekunder.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer