Innovation De odlar världens minsta köttbullar Forskaren Patric Wallin och professor Julie Gold övervakar de framväxande köttcellerna i mikroskop. Just nu används celler från en mus, men i framtiden ska aptitligare djur användas. Foto: Sören Håkanlind I en glasbehållare på Chalmers simmar mycket små köttbullar runt i en rödaktig vätska. För varje dag som går blir de lite större. Ny Teknik har besökt Sveriges enda bioreaktor för att odla kött. Charlotta von Schultz Publicerad 18 maj 2010 kl 23.00 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Unlock with Glimta Annons Konsumtionen av kött ökar kraftigt. Samtidigt pekas köttindustrin ut som en stor klimatbov. En lösning på dilemmat kan vara att odla kött i labb.På Institutionen för biologisk fysik på Chalmers i Göteborg finns några av pionjärerna inom in-vitro-kött, som framtidsmaten kallas. Logga in här Prova Ny Teknik – 149 kr för tre månader Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier, premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen. Kom igång nu → Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt. Gäller endast nya prenumeranter. Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här Logga in här ✕ chalmers nyheter innovation in-vitro-kött Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Unlock with Glimta
Premium Test: ”Rock’n’roll-lurarna är för dyra sett till vad man får” Rock’n’roll i in-ears-format. Hur står sig den excentriska lilla hörluren i premiumklassen? Ny Tekniks Viktor Krylmark har testat.
Kommer USA att förbjuda Tiktok – och vad handlar bråket om? Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?
Apples försäljning av Iphones rasar i Kina Den sämsta utvecklingen sedan pandemin slog till 2020, enligt siffror från den oberoende analysfirman Counterpoint.