Innovation

De odlar världens minsta köttbullar

Forskaren Patric Wallin och professor Julie Gold övervakar de framväxande köttcellerna i mikroskop. Just nu används celler från en mus, men i framtiden ska aptitligare djur användas. Foto: Sören Håkanlind

I en glasbehållare på Chalmers simmar mycket små köttbullar runt i en rödaktig vätska. För varje dag som går blir de lite större. Ny Teknik har besökt Sveriges enda bioreaktor för att odla kött.

Publicerad

Konsumtionen av kött ökar kraftigt. Samtidigt pekas köttindustrin ut som en stor klimatbov. En lösning på dilemmat kan vara att odla kött i labb.

På Institutionen för biologisk fysik på Chalmers i Göteborg finns några av pionjärerna inom in-vitro-kött, som framtidsmaten kallas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här