De odlar världens minsta köttbullar

2010-05-18 23:00  

I en glasbehållare på Chalmers simmar mycket små köttbullar runt i en rödaktig vätska. För varje dag som går blir de lite större. Ny Teknik har besökt Sveriges enda bioreaktor för att odla kött.

Konsumtionen av kött ökar kraftigt. Samtidigt pekas köttindustrin ut som en stor klimatbov. En lösning på dilemmat kan vara att odla kött i labb.

På Institutionen för biologisk fysik på Chalmers i Göteborg finns några av pionjärerna inom in-vitro-kött, som framtidsmaten kallas.

När Ny Teknik hälsar på har den nya bioreaktorn varit i drift i åtta dagar. De små prickarna som flyter runt i en orange-röd näringslösning är knappt synliga för blotta ögat. Men mikroskopbilder visar blå prickar - köttcellskärnor - som delat sig, blivit fler och växt fast på stärkelsepartiklar. Odlingen går som planerat.

- Väldigt spännande. Nu analyserar vi resultatet i detalj och försöker optimera processen, säger forskaren Patric Wallin.

Än så länge odlar han kött av en mus celler. Målet på sikt är att skapa en fullvärdig råvara som exempelvis kan ingå i köttfärs eller korv. Då måste cellerna komma från aptitligare djur, som ko eller gris.

Att tillverka hela filéer är mer komplicerat. Forskarna måste bygga någon form av kärlsystem för att försörja den framväxande vävnaden med näring, och stimulera den mekaniskt eller elektriskt för att den ska växa som en "riktig" muskel.

Men enligt professor Julie Gold handlar den största utmaningen inte om tekniska detaljer. Svårigheten är att få finansiering till forskningen.

- Finansiärerna kallar det här för science fiction och avslår våra ansökningar. Nu driver vi projektet vid sidan om för att visa vad som faktiskt går att göra, säger hon.

Hon jämför med andra tillämpningar där man redan odlar levande celler i stor skala med liknande metoder. Företag som odlar hudceller till brännskadade patienter och läkemedelsindustrin som använder cellodling för vacciner, till exempel.

Ett mål för Chalmersgruppen är att göra en livscykelanalys för att undersöka om odlat kött verkligen är miljö- och klimatvänligt, samt att utvärdera etiska och sociala aspekter.

Kan det inte bli en utmaning att få konsumenterna att acceptera odlat kött?

- När köttet ska säljas gäller det att berätta att det är ett miljö- och djurvänligt alternativ som inte är genmodifierat, säger Patric Wallin.

Så får du köttet att växa fram

1. Ta några muskel- eller stamceller från ett djur.

2. Låt dem föröka sig i en lösning av socker, aminosyror, salter och tillväxtfaktorer.

3. Tillsätt stärkelsepartiklar som köttcellerna kan fästa på.

4. Låt cellerna föröka sig i en cirkulerande kroppstempererad näringslösning.

5. Tillsätt fett och andra ingredienser som ingår i korv eller hamburgare.

6. Tillaga som vanligt och servera med lämpliga tillbehör och en god sås.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer