De borrar sig in i patenttoppen

2011-09-27 23:00  
Atlas Copco borrar i Panamakanalen. Foto: Atlas Copco

Atlas Copco ändrade sin patentstrategi, och nu rankas bolaget högt i internationella jämförelser över innovativa företag.

<p>Atlas Copco är det 13:e mest innovativa företaget i världen inom tung verkstadsindustri. Toppar listan gör den betydligt större konkurrenten Caterpillar. </p> <p>Inget annat svenskt företag finns med bland de 50 högst placerade. </p> <p>I undersökningen, som presenterades i tidningen Wall Street Journal i förra veckan, har hänsyn tagits till både antalet och kvaliteten på patenten. </p> <p>- Vi ser det här som ett kvitto på att vår satsning på innovation som vi startade 2006 fungerar, säger Hans Sandberg, chefsjurist med ansvar för patentfrågor på Atlas Copco.</p> <p>Koncernen införde då en samlad patentstrategi och varje affärsområde fick en egen patentavdelning. Även kompressorteknik, som står för hälften av koncernens omsättning.</p> <p>- Där ansåg man tidigare att patentansökningen avslöjade för mycket för konkurrenterna. Men så ser vi det alltså inte längre. </p> <p>Numera uppmärksammar Atlas Copco också de mest uppfinningsrika utvecklarna mer än tidigare. Det är dessutom lättare för utvecklarna att få hjälp med den komplicerade ansökningsprocessen.</p> <p>Olof Östensson på Atlas Copco i Kalmar är en av de hyllade uppfinnarna, som fått flera patent godkända de senaste åren. </p> <p>Han tilldelades företagets John Munck-pris tidigare i år tillsammans med två kolleger. De tre fick dessutom dela på 150 000 kronor. </p> <p>Olof Östensson märker en tydlig skillnad i ledningens attityd till patentansökningar. </p> <p>- Under varje utvecklingsprojekt gör vi numera regelmässigt en granskning för att avgöra om vi ska patentskydda vår idé eller om vi gör intrång på någon annans. Det skedde inte lika strukturerat tidigare, säger han.</p>

Läs mer: <span style="color:red;">TV: </span> Så lyckas de bredda den ”omöjliga” kanalen

Mer om: FoU Patent

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer