De blir riddare av grafen

2012-01-09 15:42  
Andre Geim och Konstantin Novoselov.

För ett år sedan fick de nobelpriset i fysik. Nu adlas Andre Geim och Konstantin Novoselov av den brittiska drottningen Elizabeth II.

Den 52-årige Andre Geim och den 37-årige Konstantin Novoselov arbetar tillsammans vid universitetet i Manchester. För snart åtta år sedan lyckades de få fram den allra första flagan av det extremt tunna materialet grafen ur en bit grafit. Sedan dess har utvecklingen av applikationer för det superstarka, lätta och genomskinliga materialet gått rasande snabbt.

År 2010 fick de bägge forskarna nobelpriset i fysik för sitt arbete. Nu kan de dessutom lägga titeln Sir till sina namn. De bägge forskarna finns med bland ett hundratal diplomater, poliser, musiker och skådespelare som adlas för sina insatser för Storbritannien. I Andre Geim och Konstantin Novoselovs fall handlar det om "förtjänstfulla insatser för vetenskapen".

Med på listan över adlade finns ytterligare en nobelpristagare, Venki Ramakrishnan, som år 2009 fick delat nobelpris i medicin för att ha visat hur cellens proteinfabriker, ribosomerna, ser ut och fungerar på atomnivå. Ramakrishna arbetar Medical research council´s biology laboratories i Cambridge, ett labb som ofta kallas för Nobelprisfabriken.

För övrigt är det tunnsått med forskare i den digra listan, mottagare från teknik- och vetenskapssamhället utgör bara tre procent. När det gäller mottagare inom industri och ekonomi stiger siffran till tolv procent.

Hundraårig tradition

Storbritanniens tradition att adla personer för deras insatser i samhället är äldst i världen - 650 år.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Grafen Fysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer