Därför valde Astra Zeneca Södertälje

Margareta Ozolins Nordvall är produktionschef på Astra Zeneca i Södertälje, en populär arbetsgivare.(LÄKEMEDEL, KEMI OCH BIOTEKNIK) Foto: Jörgen Appelgren

Det framgångrika arbetet med lean gjorde att Astra Zeneca valde Sverige och inte USA eller Storbritannien för sin framtidsfabrik. ”Det visar att svensk produktion är i världsklass”, säger produktionschefen Margareta Ozolins Nordvall.

Astra Zeneca bygger en ny produktionsanläggning för biologiska läkemedel i Södertälje. Det är en investering på närmare 2,5 miljarder kronor och kommer att leda till mellan 150 och 250 nya, högkvalificerade jobb.

Avgörande för Astra Zenecas beslut att bygga den nya fabriken i Sverige är det mycket framgångsrika lean-arbete som bedrivits i Södertälje i mer än tio års tid.

– Det är ett tungt vägande skäl, säger produktionschefen Margareta Ozolins Nordvall.

Den nya fabriken byggs på samma område som Astra Zenecas Gärtuna-fabrik, en av världens största och mest effektiva läkemedelsfabriker. Här tillverkar företaget runt 10 miljarder tabletter och kapslar om året. Det är också koncernens ”lanseringsfabrik”, vilket betyder att det är här som alla nya läkemedel i tablett- eller kapselform sätts i produktion.

Lean-arbetet startade 2003 med det andra stora industriföretaget i Södertälje – lastbilstillverkaren Scania – som förebild. Steg för steg har Astra Zeneca fört över Scanias metoder och anpassat dem till läkemedelsindustrin.

Arbetet har lett till att effektiviteten skruvats upp med i genomsnitt 5 procent per år. Tack vare dessa framgångar fick Södertälje-enheten år 2007 i uppdrag att sprida lean inom hela Astra Zeneca.

– Via vårt globala lean-nätverk har mallarna som vi använder i Sverige spridits till andra enheter runt om i världen. Många kommer också hit för att se hur arbetet går till rent konkret, säger Margareta Ozolins Nordvall.

Att den nya fabriken skulle hamna i Sverige var långt ifrån självklart. Bland kandidaterna fanns USA och Storbritannien där Astra Zeneca har omfattande forskning, men även länder som Singapore och Irland satsar hårt på att locka till sig läkemedelstillverkning.

När koncernchefen Pascal Soriot presenterade nyheten i förra veckan nämnde han att Sveriges satsningar på läkemedelsområdet också spelat in.

Den nya fabriken ska börja leverera biologiska läkemedel för kliniska tester på människor under 2018 och vara fullt driftklar 2019.

Med biologiska läkemedel menas att det verksamma ämnet är proteiner som framställts i levande celler eller bakterier. Det är ett område på stark frammarsch. Astra Zeneca bedrev tidigare egen forskning på området, men köpte i stället amerikanska Medimmune år 2007.

Det är deras mediciner som den nya anläggningen i Södertälje ska fylla i ampuller och förfyllda sprutor.

– De aktiva substanserna tillverkas hos Medimmune i USA och skickas fryst i påsar till oss. Här blandas de sedan med ultrarent vatten och andra tillsatsämnen, innan ampuller och sprutor fylls och förpackas, säger Margareta Ozolins Nordvall.

Tillverkningen ställer extremt stora krav på renhet. Allt måste steriliseras och alla produktionslinjer ska hållas åtskiljda. Förutom ingenjörer kommer det att behövas mikrobiologer, farmaceuter och specialtränade operatörer.

– Vi kommer att rekrytera både i Sverige och i övriga delar av världen för att hitta dem vi vill ha.

På sikt kan det bli fler investeringar i Södertälje. Astra Zeneca planerar att öka produktionen av biologiska läkemedel. Det handlar dels om att öka produktionskapaciteten för fyllning och packning, dels om att bygga en anläggning för att tillverka proteiner.

– Om investeringarna hamnar i Sverige så kan det handla om 800 till 1000 nya högkvalificerade jobb inom Astra Zeneca här i Södertälje, säger Margareta Ozolins Nordvall.

Beslut fattas inom två år.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Astra Zenecas produktion i Södertälje

  • Drygt 35 procent av Astra Zenecas globala produktion (mätt i försäljningsvärde) sker i Södertälje.
  • 3 200 anställda, varav cirka 25 procent har högskoleutbildning. 53 procent är kvinnor.
  • Tillverkningen sker i sju enheter i Snäckviken och i Gärtuna.
  • I Snäckviken sker tillverkning av aktiva substanser och inhalatorer mot astma och KOL som Symbicort och Pulmicort.
  • I Gärtuna tillverkas bland annat magsårsmedicinen Nexium, Seloken mot högt blodtryck, samt medicin mot hjärtinfarkt och stroke vid akut kranskärlssjukdom, Brilinta/Brilique.

Marie Alpman

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Lean Astra Zeneca

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer