Därför skyr myggorna det innovativa tyget

2019-08-15 09:26  
Smittor som sprids via myggor kan vara förödande. Forskare har tagit fram ett nytt slags tyg som myggen skyr. Foto: Pixabay

Vad händer om du tillverkar en slags hybrid av myggnät och myggmedel? En forskargrupp har testat, med lovande resultat.

Malaria och gula febern är exempel på smittor som myggor kan föra vidare, med förödande konsekvenser. Bara under 2017 beräknades närmare en halv miljon människor runt om i världen ha dött efter att ha smittats av malaria.

Det saknas fortfarande effektiva vaccin mot myggornas smittor. Därför läggs mycket krut på att förhindra människor från att bli bitna. Myggmedel och nät är vanliga lösningar i dag, men vad händer om du kombinerar de två? I en ny studie har forskare tittat närmare på just detta.

Forskarna har utgått från en teknik som kallas elektrospinning, som i dag används vid tillverkning av nanofibrer från polymerer. De har kapslat in mikroskopiska mängder myggmedel i nanofibrerna, som sedan har inkorporerats i ett tyg. En av de tänkta fördelarna är att användarna ska slippa smörja in sig om och om igen, men också att myggmedlet ska räcka längre.

Läs mer: Malariamyggor utrotades med hjälp av gensax

I försök landade mellan 50 och 93 procent färre myggor på det innovativa tyget jämfört med kontrollvarianten, något som visar på att tekniken kan ha potential.

Studien heter "Electrospinning repellents in polyvinyl alcohol-nanofibres for obtaining mosquito-repelling fabrics" och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Royal Society Open Science.

Ania Obminska

Mer om: Textil Malaria

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer