Därför ska prostatacancer behandlas med ultraljud

2019-11-08 09:48  
Behandling med ultraljud väntas ge färre biverkningar än operation (bilden) och strålbehandling. Arkivbild. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Prostatapatienter i Sverige kan snart behandlas med en metod som väntas ge färre biverkningar än operation och strålning – tumörvävnad bränns bort med ultraljud.

Akademiska sjukhuset i Uppsala blir först ut i landet att införa behandlingen.

"En fördel är precisionen, att ultraljudsbehandlingen kan riktas bättre mot tumörer i prostata jämfört med exempelvis strålbehandling", säger Michael Häggman, överläkare i urologi på sjukhuset, enligt ett pressmeddelande.

Främst riktar sig behandlingen till män med tumörer på enbart ett fåtal ställen på prostatan.

Läs mer: ”Oroande utveckling” – svensk cancerforskning tappar

Behandlingen kommer att börja ges efter årsskiftet inom ramen för en klinisk studie. Metoden har redan använts i flera år i andra europeiska länder.

– Vi vet att svenska patienter begett sig utomlands och betalat det pris som de klinikerna begär, så det finns en efterfrågan som inte är mött i Sverige, säger Michael Häggman, till Sveriges Radio Ekot.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer