Därför är Kinas nya ai-nyhetsankare inte särskilt smart

2018-11-12 11:05  
Foto: Xinhua News

Kinas nya ai-nyhetsankare har en platt framtoning och borde inte ens få kallas intelligent, tycker MIT Technology Review.

Filmer på Kinas nya ai-nyhetsankare fick stor spridning på nätet under förra veckan. Den finns i två versioner, den ena pratar engelska och den andra mandarin. Enligt ankarets upphovsmakare, Kinas statliga nyhetsbyrå, ska han inte bara kunna jobba dygnet runt, utan också läsa text ”lika naturligt som ett professionellt nyhetsankare”. Det är det inte många som håller med om.

MIT Technology Review sågar ai-nyhetsankaret jäms med fotknölarna. Det är inte bara det att ankarets framtoning är platt, något även andra har kritiserat. Ankaret borde överhuvudtaget inte få kallas intelligent, tycker tidningen.

Ankaret har bara tränats på video av verkliga ankare samt tillhörande text för att kunna återskapa en riktig människas beteende och röst. Resultatet är därför inget mer än en ”digital marionettdocka som läser ett manus”, enligt MIT Technology Review.

Läs mer: Virtuella nyhetsankaret imponerar inte på alla

Algoritmerna bakom nyhetsankaret kan kanske bidra till bättre animering, specialeffekter och videospel, men att kalla tekniken smart är att gå för långt.

Ania Obminska

Mer om: Virtuellt VR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer