Dammråttornas inre liv: 9 000 arter

2015-08-26 17:00  
”Hejhej alla 2 000 olika svampar och 7 000 bakterier!” Foto: TT

Du är aldrig så ensam som du tror. Åtminstone inte i ditt eget hem, där runt 9 000 arter lever vid din sida.

I hopp om att få veta mer om vad som döljer sig i våra hem samlade forskare vid University of Colorado in dammråttor från 1 200 hushåll över hela USA. Forskarna var framför allt intresserade av smuts från dörrfodrens överkanter, ett ställe vi sällan torkar rent.

Föga förvånande innehöll dammtussarna ett menageri av mikroskopiskt liv, främst i form av bakterier och svampar.

Det visade sig att det i ett genomsnittligt hem normalt huserar runt 2 000 olika svampar och 7 000 bakterier. Av de senare var stafylokocker och streptokocker vanligast, som finns på vår hud. Men där fanns också bakterier från släktet Faecalibacterium, som normalt finns i vår avföring.

Eventuella husdjur påverkade också mixen, så pass mycket att forskarna – bara genom att analysera bakterierna – kunde säga om ett hushåll hade en katt eller en hund.

Till och med könet på den boende avspeglade sig i smutsen.

– Vissa bakterier är vanligare på kvinnors kroppar än på mäns, och vi kunde se hur det påverkade de bakterier vi hittade i dammet, säger professor Noha Fierer, en av forskarna bakom studien, till BBC News.

Studien presenteras i Proceedings of the Royal Society B.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: damm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer