Damberg: ”Vi vill hitta fler möjligheter för startups att växa”

2018-04-30 15:20  
Innovationsminister Mikael Damberg (S) Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Epicenter-grundarna Ola Ahlvarsson och Patrick Mesterton samt Mahesh Kumar, vd på Result, fokuserar i sin debattartikel om startupföretag på exakt rätt fas och utmaning, säger innovationsminister Mikael Damberg (S).

”Många teknikbolag ligger i startgroparna redo att växa, men det gapar tomt i det svenska digitala ekosystemet när det gäller hjälp och stöd” skriver Epicenter-grundarna Ola Ahlvarsson och Patrick Mesterton samt Mahesh Kumar, vd på Result, i en debattartikel i Ny Teknik den 26 april. De har riktat artikeln direkt till innovationsminister Mikael Damberg (S), med en förhoppning om att hitta sätt att öka fokus på företag som har kommit förbi startupfasen och är redo att ta nästa steg.

Efter att ha läst artikeln säger Mikael Damberg till Ny Teknik att perspektivet är ”helt rätt” och att han snart hoppas besöka Epicenter för att få höra mer om deras erfarenheter och tankar om startupföretagens svårigheter i dag.

– De pekar på exakt rätt fas och utmaning. Vi ska se hur man kan göra det här bättre. Vi vill hitta fler möjligheter för startups att växa. Ur ett svenskt perspektiv är det viktigt, inte minst för att det kan skapa nya jobb, säger Mikael Damberg.

Problem för växande bolag

Ett problem för växande bolag i Sverige är enligt Mikael Damberg att marknaden är liten. Visst finns grundare och bolag som har lyckats bra, och allt mer riskkapital finns också här, men ska man skala upp på allvar är det åtminstone på europeisk nivå man behöver hitta, menar han.

– En gemensam europeisk digital marknad måste till, samtidigt som vi på hemmaplan ska fortsätta vässa oss för att stötta bolag som har tillväxtpotential.

Hur stort ansvar anser du att du och regeringen har i detta arbete?

– Jag har ju ansvar att driva frågan för hela sektorn. Vad gäller finansiering så har vi till exempel skapat en fond i fond-struktur och saminvestering, vilket är en ganska ny skapelse. Vi har 5 miljarder i baskapital. Det andra som är jätteviktigt på både kort och lång sikt är kompetensförsörjningen. Programmering har blivit obligatoriskt för alla skolelever och vi har utökat matematikundervisningen. Vi bygger också ut yrkeshögskolorna. Lagstiftning är lite svårare. Vad är framtidens lagstiftning och hur blir den agil?

Läs mer: Tuffa prövningar väntar om Sverige ska bli bra på ai

Andra exempel som Mikael Damberg nämner är att Finansinspektionen har inrättat ett innovationscenter för att bättre förstå fintechbranschen, och komma närmare den.

– Det krävs ett ledarskap av alla involverade för att förstå att vi är mitt inne i ett skifte, som kommer att påverka alla våra jobb. Sverige har en möjlighet att ligga i framkant här och måste ta frågan på allvar. Det räcker inte att några personer jobbar med ny teknik, alla måste lära sig den nya tekniken och förstå vad den kan innebära.

Debattskribenterna skriver om att storbolag skulle kunna ”kroka arm med scaleup-företag” för att öka innovationskraften i bolag. Vad säger du om det?

– Epicenters själva grundande och konstruktion är ett av de mest spännande sätten att jobba med just det här. Från offentlig sida försöker vi stötta liknande initiativ. Vi har exempelvis Ignite, ett projekt som rullat i något år, där startupföretag matchas med stora företag. Vi försöker få ihop miljöer kring våra science parks och inkubatorer så att företag kan lotsas vidare inte bara regionalt utan också nationellt. Ett mindre företag i exempelvis Västsverige ska kunna matchas med ett storbolag någon annanstans i landet.

Begränsad förmåga att stötta

Arbetet att få startupföretag att skala upp kan regeringen dock bara stötta till en viss gräns, säger Mikael Damberg.

– Vi kan smörja maskineriet, men ytterst är det affärsmässighet som avgör. Det är också en kulturfråga inom näringslivet. Vi prioriterar detta för om vi kan få ihop många startupföretag i Sverige med stora, globala företag, då får vi en gyllene mix som få andra länder har.

Kan du utveckla?

– De stora bolagen jobbar för att hitta nya innovationer, men det är svårt att innovera utanför ramarna. Där kommer startupföretagen in. Å andra sidan har startupbolagen ofta en längre resa i början. Om de kan få ett affärskontrakt med en stor aktör kan de dels få finansiering, dels skala upp snabbare och rulla ut sina lösningar.

På sistone har mycket fokus legat på artificiell intelligens. Om detta säger Mikael Damberg att Sverige nog aldrig kommer att kunna bli bäst på området i bred skala, men att förutsättningarna ser desto bättre ut för att bli det på det han kallar "smal ai".

– Vi har en stark fordonsindustri i Sverige i dag. Hur kan vi applicera ai där? Hur kan vi bli bäst på att skapa smarta städer, som är uppkopplade med hjälp av 5G, något som Ericsson arbetar med i dag? Här har vi mer att göra.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer