Dålig luft hindrade förtida djur

2014-11-03 08:43  
Illustration: Marlene Donnely

Amerikanska forskare har kommit på varför vår planet var så trist under en miljard år. Förklaringen: dålig luft.

Forskare har länge brottats med frågan varför det tog sådan tid mellan de första komplexa cellerna uppstod för omkring två miljarder år sedan, till den explosion av djurliv i form som dök upp för ungefär 800 miljoner år sedan. Åren däremellan kallas "den trista miljarden".

Men nu har amerikanska forskare kommit lösningen på spåren, nämligen att syrenivåerna i atmosfären endast var 0,1 procent mot dagens, alldeles för lågt för att kunna försörja ett rikt djurliv.

Forskarna kom fram till slutsatserna genom att studera kromisotoper i urtida sedimentlager på flera kontinenter. Krom finns i jordskorpan och dess oxidering är nära besläktad med tillgången av syre i atmosfären. Dessa jämfördes sedan med prover från yngre lager.

– Det råder ingen tvekan om att genetisk och ekologisk utveckling ligger bakom att djur uppstår, men det är lika oundvikligt att djur behöver en viss nivå av syre. Vi kan nu tillhandahålla det första beviset på att syrenivåer var långa nog under den här perioden för att potentiellt förhindra att djur uppstod, säger forskaren Noah Planavsky vid Yale i ett uttalande.

Studien publiceras i tidskriften Science.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer