Daimler satsar på kvantdator – ska förbättra transporter

2017-12-15 13:59  
En kvantforskare på IBM jobbar här bland flera IBM Q-system vid ett forskningscenter i New York. Foto: IBM

Daimler och Samsung är två av bolagen som ska samarbeta med IBM kring utveckling av applikationer med kvantteknik.

Över 60 000 användare har redan kört 1,7 miljoner kvantexperiment på den öppna plattformen IBM Q. Nu ansluter flera universitet, en rad forskningsinstitut och en handfull storbolag till IBM:s kvantdator i molnet. Bland bolagen återfinns JP Morgan Chase, Barclays, Hitachi Metals, Honda, Daimler och Samsung.

Tillsammans bildar de nu nätverket IBM Q Network, med flera regionala center utspridda över världen. Det nya samarbetet är ett tecken på det stigande intresset för tekniken.

Fordonsjätten Daimler ska undersöka hur kvantteknik kan hjälpa dem förbättra transporter: kvantdatorer spås vara extra väl lämpade för att lösa svåra optimeringsproblem.

De som ingår i nätverket kommer att ha tillgång till ett system med 20 kvantbitar. Ett med 50 kvantbitar är inom räckhåll meddelar IBM, som också startat en konsultverksamhet för att hjälpa företag att göra sig redo för kvantteknik.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer