Dags att bygga en bi-hjärna

2012-10-03 15:41  
Biets hjärna intresserar forskarna. Foto: Colourbox

Små insektsrobotar som kan användas för sökning. Det är en av de möjliga tillämpningarna när forskare nu försöker bygga en artificiell bi-hjärna.

Forskare vid universiteten i Sheffield och Sussex inleder ett projekt som går ut på att skapa en robothjärna med egenskaper som finns i hjärnan hos bin. Målet på sikt är att skapa insektsrobototar som klarar sådant som verkliga insekter klarar – exempelvis identifiera vissa blommor genom doften från olika partiklar i luften.

Projektet som kallas Green Brain fokuserar inledningsvis på de system i hjärnan som styr biets syn och luktsinne.

Som hårdvara kommer så kallade grafikacceleratorer i grafikkort till vanliga datorer att användas. Sådana processorer är enligt projektet användbara för de kraftfulla beräkningar som behövs för att simulera hjärnfunktioner på en vanlig dator.

Ett liknande projekt är Blue Brain Project i Schweiz där i stället superdatorer används.

"Detta kommer inte bara att bana väg för många framsteg inom autonoma flygande robotar, men vi tror också att de datormodelleringstekniker vi ska använda kommer att vara allmänt nyttiga för annan hjärnmodellering och datorbaserade neurovetenskapliga projekt", säger Thomas Nowotny som leder gruppen vid Sussex universitet.

Ett annat projekt som kan komma att dra nytta av resultaten är Robobees eller Micro Air Vehicles Project vid Harvard-universitetet som siktar på att bygga robotbin för möjliga uppgifter som pollinering, sökning, väderdatainsamling, trafikövervakning, militära ändamål med mera.

Green Brain har fått en miljon pund motsvarande drygt tio miljoner kronor i finansiering av Engineering and Physical Sciences Research Council.

Mats Lewan

Mer om: Forskning Hjärna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer