Då kan du köpa labb-odlat kött i affären

2018-07-19 15:30  

Snart blir kött ”slaktfritt” – i varje fall om du köper från Mosa Meat. Det holländska företaget har fått finansiering för att starta kommersiell produktion av laboratorie-odlat kött. Målet är att få ut det på marknaden 2021.

För fem år sedan nåddes en milstolpe vid universitetet i Maastricht. Man hade lyckats odla fram ett syntetiskt kött – som under ceremoni stektes upp och åts som hamburgare. Men även om man visade att det gick, kostade burgaren runt 325 000 dollar. En prislapp som gjorde att det inte var möjligt att producera köttet kommersiellt.

Men snart kan det så kallade in vitro-köttet vara här. Detta då Mosa Meat, en avknoppning från universitetet har fått finansiering för att bygga en pilotfabrik för produktion.

Läs mer: Larmet: Överkonsumtion av kött förödande för miljön

– Att ersätta traditionell matproduktion med odlat kött skulle ha en enorm inverkan på reduktionen av växthusgasutsläpp. Det skulle frigöra stora resurser som nu är uppbundna till köttproduktion och kommer helt förändra en gammal, etablerad och för närvarande ohållbar industri, säger Alexander Hoffmann på M Venture, en av finansiärerna i ett uttalande.

FN:s livsmedels och jordbruksorganisation, FAO, har uppskattat att boskapsuppfödning står för 14,5 procent av alla växthusgaser som människan producerar. Därtill så används markområden som annars skulle kunna användas till mer energi- och proteineffektiva alternativ.

Läs mer: FDA: Sojaprotein inte extra bra för hjärtat

Eftersom efterfrågan på kött bara ökar, prognosen är fördubblad konsumtion mellan 2000 och 2050, är hållbara alternativ ett hett ämne.

– Köttefterfrågan stiger och i framtiden kan inte boskapsuppfödning ensamt möta denna. Vi tror att den här tekniken kan bli ett äkta alternativ för miljömedvetna konsumenter, säger Lorenz Wyss, vd för Bell Food Group som även de finansierar Mosa Meat.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer