Innovation

Då är finska bakterieproteinet billigare att producera än soja

Inom det finska projektet Neo-Carbon Food har man under flera år arbetat med att vässa tekniken. Foto: LUT
Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet har utvecklat en ny process där koldioxiden fångas direkt ur luften. Foto: LUT
Det smakfria bakterieproteinet skulle kunna användas i mänskliga livsmedel, men även ersätta soja odlad på regnskog som foder för boskap. Foto: LUT

I Finland har man raffinerat metoden för att producera protein med bakterier, från luft och solel. Forskarna tror att deras produkt kan vara billigare än soja redan 2025.

Publicerad

Redan på 60-talet upptäckte forskare bakterier som kunde omvandla koldioxid till organiska molekyler, exempelvis protein. I Finland har projektet Neo-Carbon Food under flera år arbetat med att vässa tekniken.

Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet LUT har tillsammans med myndigheten Teknologiska forskningscentralen VTT utvecklat en ny process där koldioxiden fångas direkt ur luften.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här