Då är finska bakterieproteinet billigare att producera än soja

2020-01-12 07:00  

I Finland har man raffinerat metoden för att producera protein med bakterier, från luft och solel. Forskarna tror att deras produkt kan vara billigare än soja redan 2025.

Redan på 60-talet upptäckte forskare bakterier som kunde omvandla koldioxid till organiska molekyler, exempelvis protein. I Finland har projektet Neo-Carbon Food under flera år arbetat med att vässa tekniken.

Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet LUT har tillsammans med myndigheten Teknologiska forskningscentralen VTT utvecklat en ny process där koldioxiden fångas direkt ur luften.

Vatten spjälkas till syre och vätgas i en elektrolys och hela processen drivs med solenergi. Resultatet i bioreaktorn är bakterier som genererar ett högt proteininnehåll, som exempelvis överträffar sojabönor.

Slutprodukt: Några hundra gram proteinpulver

Forskarna har bildat startupbolaget Solar Foods. Deras slutprodukt är i dagsläget några hundra gram proteinpulver om dagen. Men forskarna räknar med att de inom några år ska ha komma upp till en dagsproduktion på fem kilo.

Läs mer: Snart kan du ha labbodlad fisk på tallriken

Utrustningen för produktionen får plats i en fraktcontainer, enligt Solar Foods. Företaget menar också att produktionen kan skalas upp utan några egentliga begränsningar, vilket givetvis skulle sänka produktionskostnaden.

Då kan proteinet konkurrera med soja

Och nu går startupens vd ut med prognosen att deras protein kan konkurrera prismässigt med soja under 2020-talet, med en första fabrik på plats 2025. Lägre kostnader för emissionsfri el gör att det kan finnas en lönsamhet i att producera protein utifrån elektricitet, vatten och luft.

– När vi väl skalar upp från den första anläggningen till fabriken, lägger till reaktorer och räknar hem de fantastiska framsteg som görs inom ren teknik som vind- och solenergi så tror vi att vi kan konkurrera med soja så tidigt som 2025, säger Pasi Vainikka, professor vid LUT och vd för Solar Foods till BBC.

Det smakfria pulvret skulle kunna användas i mänskliga livsmedel, men även ersätta soja odlad på regnskog som foder för boskap. En annan möjlig kandidat är fiskodlingar, där utfodringen med vild småfisk och skaldjur är ifrågasatt.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer