Cyanobakterier i betongen ska minska byggets klimatpåverkan

2020-01-15 17:00  

Ett levande byggmaterial som lagar sina egna sprickor och suger åt sig koldioxid. Det kan bli möjligt med hjälp av bakterier.

Möt bakteriebyggstenarna: Forskare vid University of Colorado, Boulder, utvecklar ett levande byggmaterial med hjälp av cyanobakterier.

Vad ska det vara bra för? Tillverkningen av cement och betong beräknas i dagsläget stå för närmare 6 procent av all den koldioxid som släpps ut globalt varje år. Levande mikroorganismer skulle kunna minska klimatpåverkan från framtidens byggmaterial, bland annat genom att suga åt sig koldioxid.

Hur tas materialet fram? Utgångspunkten är att cyanobakterier under rätt förhållanden absorberar koldioxid och använder gasen för att växa och göra kalciumkarbonat. Kalciumkarbonat är nyckelkomponent vid tillverkning av cement.

Läs mer: E. coli kan omvandlas till Co2-ätare

I försök har forskare låtit mikroorganismerna växa i en blandning av sand och gelatin. Mikroorganismerna mineraliserar gelatinet, som binder ihop sanden och bildar det levande, hårda byggmaterialet.

Hur bra håller det? Materialet uppges hålla sig nästan lika starkt som dagens konventionella murbruk vid flera olika fuktförhållanden. Så länge bakterierna är levande ska byggstenarna också kunna läka och till och med kunna bilda nya, hela, bitar om de klyvs mitt itu. Men så här långt har bara som mest 14 procent av bakteriekolonierna överlevt efter en månads tid.

Läs mer: Proteinpump en nyckel till grönare plast

”Vi vet att bakterier växer exponentiellt. Det är annorlunda jämfört med om vi till exempel 3d-printar ett block eller gjuter tegel. Om vi kan odla vårt material biologiskt kan vi tillverka i exponentiell skala” säger Wil Srubar, ingenjör och en av forskarna bakom studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Matter, i en kommentar.

Vad händer nu? Cyanobakterierna trivs bara i fuktiga miljöer. Därför ska forskarna nu bland annat gå vidare med att titta på mikrober som trivs i torrare miljöer.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer