Cool plast kyler het elektronik

2008-08-11 13:12  
Polymerfilm Foto: Penn state

En tunn polymerfilm sänker temperaturen med 12 grader när man lägger på ett elektriskt fält. Det kan ge såväl svalare elektronikkretsar som miljövänligare kylskåp enligt amerikanska forskarna.

En grupp forskare vid The Penn State University i Pennsylvania har lyckats styra temperaturen på så kallade polarpolymerer med hjälp av ett elektriskt fält.

Det rör sig om ferroelektriska polymerer vars molkyler i normala fall är slumpmässigt fördelade. Men när man lägger på elektriskt fält så ordnar sig molekylerna i en prydlig struktur. Då avger materialet värme, och blir kallare. När man sedan slår av fältet så stökar molekylerna till sig igen, och absorberar värme.

I en artikel i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Science rapporterar forskarna hur de lyckats variera temperaturen med cirka 12 grader Celsius i en polymerfilm på några få mikrometer.

På sikt kan tekniken komma att användas för att bygga såväl miljövänliga kylskåp som för att kyla elektronik. En liten mängd polymerer skulle exempelvis kunna byggas in effektivt kunna kyla överhettade kretskort och göra det möjligt att packa kretsarna tätare, hoppas forskarna.

En hel del forskning återstår dock innan polarpolymeren kan ta plats i bärbara datorer, mobiler och annan elektronik. Idag krävs exempelvis spänningar på 120 Volt för att uppnå den önskade kylningen, vilket är alltför högt för de flesta tillämpningar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt