Coca-Cola uppges påverka forskning via bidrag

2019-05-10 10:36  
Foto: TT

Dryckesjätten Coca-Cola uppges ha betalat miljoner för att påverka forskning för egen vinning. Forskningsresultat som inte faller Coca-Cola i smaken riskerar att aldrig få se dagens ljus, enligt en ny rapport.

Bolaget ska ha betalat över åtta miljoner euro (motsvarande cirka 86 miljoner svenska kronor) till forskare och hälsoexperter i Frankrike för att påverka forskningen, enligt en utredning som franska Le Monde publicerade på torsdagen. Tidningen skriver att syftet med finansieringen har varit att få fram studier som kan ta bort fokus från de varningsflaggor som ofta riktas mot bland annat läskedrycker.

Coca-Cola har tidigare varit under lupp för en liknande historia för några år sedan efter att tidningen New York Times rapporterat om att bolaget gett finansiellt stöd till forskare som hävdade att mer träning är viktigare än att dra ner på kalorierna för att undvika övervikt. Efter det lovade Coca-Cola att bli mer transparenta och vara öppna med vilka experter man sponsrade i USA.

Forskare menar dock att Coca-Cola inte lever upp till sitt löfte om öppenhet.

Läs mer: Coca-Cola slutar med plastsugrör

Enligt en rapport som nyligen publicerades i tidsskriften Journal of Public Health Policy finner forskare bevis för att Coca-Cola kan stoppa forskning på de universitet i USA och Kanada som fått ekonomiskt stöd från företaget. Om Coca-Cola inte är nöjd med resultaten har de rätt att bryta kontraktet eller stoppa forskningen enligt klausuler som finns kontrakten.

Coca-Cola ger bidrag till forskning inom bland annat näringslära och fysisk inaktivitet.

Mer om: Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer