Innovation

Cigarettfimpar i tegel ger snålare bränning

RMIT Universitys Abbas Mohajerani med fimp-tegel. Foto: RMIT University

Tegelstenar kräver 30 timmar i ugn, och massor av energi. Nu visar forskning att 1 procent nermalda cigarettfimpar i materialet minskar energiåtgången markant.

Publicerad

RMIT University i Australien har forskat kring hur fimpar kan återanvändas i byggmaterial, och det råder ingen brist på råvaran. Bara australiensarna suger i sig mellan 25-30 miljarder filtercigaretter om året, och sju miljoner fimparna hamnar på gatan. Globalt bidrar rökandet till att 1,2 miljoner ton giftigt avfall dumpas i naturen.

En fimp innehåller mängder av giftiga kemikalier varav 60 är klassade som cancerogena. Det handlar bland annat om tungmetaller som arsenik, kadmium, krom och nickel – och under de år det tar för filtret att brytas ned så lakas ämnena ut och hamnar i grundvattnet.

Att baka in avfallet i tegel är dock ett praktiskt sätt att hantera gifterna, och forskarnas studie visar att så lite som en procent inblandade fimpar sänker energiåtgången vid bränningen med tio procent.

Australiensarna är inte ensamma om att experimenteras med att tillföra biologiskt material till leran som kan bistå med extra energi vid förbränningen av tegel. Värmevärdet anger hur stor energi som ett material utvecklar vid förbränning, och forskarna undersökte värdet hos den genomsnittliga fimpen – där en del tobak finns kvar.

Cigarettfilter tillverkas av cellulosaacetat som i sig har ett värde på 16,99 MJ/kg. För studien utgick man dock från det lägre värdet hos snittfimpen på 16,53 MJ/kg. För en lyckad bränning av tegel krävs 2 MJ/kg, och tillförseln av 1 procent cigarettfimpar till leran minskade energibehovet med 9,3 procent.

Med en normal bränntid på upp till cirka 30 timmar finns det mycket energi att spara in. Till detta visar deras studie att teglet med fimpar också är lättare samtidigt som det har en bättre isoleringsförmåga. Därmed kommer även hushållet att spara in energi för uppvärmning alternativt kylning. Nu tittar forskarteamet på olika metoder för att samla in och återvinna fimpar i industriell skala.