Chips drar dioxin ur kroppen

1999-11-25 09:23  
Potatischips kan jaga ut gifterna ur din kropp. Förutsatt att chipsen innehåller ett fett, som inte absorberas av tarmen.

Den upptäckten har tyska och österrikiska forskare gjort, när de försökt behandla två svårt dioxinförgiftade kvinnor i Wien. Båda kvinnorna drabbades av svår så kallad klor-akne och en av dem hade de högsta dioxinhalter, som någonsin uppmätts i blodet på en människa.

Alexandra Geusau vid dermato-logiska kliniken, Wiens universitetssjukhus, lät kvinnorna äta 90 gram potatischips med ett artificiellt fett i. Fettet, Olestra, är tillverkat av Proctor&Gamble. Det är ett fettersättningsmedel, ett nollkalorialternativ för konsumenter som vill njuta av livets goda utan att behöva tänka på figuren.

Det består av både omättade och mättade fettsyror, bundna till en sackarosmolekyl. Eftersom dessa fettsyror inte kan brytas ned av kroppens enzymer absorberas fettet inte heller av kroppen. Istället går det rakt genom kroppen och drar med sig PCB och dioxin. De är miljögifter som sitter ordentligt fast i kroppsfettet. I vanliga fall utsöndras de mycket långsamt via mag-tarmkanalen.

Olestrachipsen höjde halterna utsöndrad PCB och dioxin i kvinnornas avföring 8 - 10 gånger. Den lindrigast drabbade kvinnans klorakne lindrades också.

Det här överensstämmer med kemisten Michael MacLachlans försök. Han och hans kollegor vid Östersjöinstitutet vid Rostock, Tyskland, gjorde samma sak med friska människor. De såg att utsöndringen av gifterna kunde öka upp till elva gånger med Olestrafettet.

En Olestradiet är inget att rekommendera för vanliga svenskar. Biverkningarna är allvarliga. Dels kan man drabbas av magkramper och

diarréer, dels "stjäl" Olestra nyttiga och livsviktiga vitaminer från den övriga kost man äter samtidigt. Allt det här gör att Olestra hittills bara godkänts i USA, och än så länge får det bara användas i chips där. Inget europeiskt land har ännu godkänt det.

På Livsmedelsverket tycker Per-Ola Danerud ändå att fettet kan vara bra för avgiftning vid akut förgiftning, olycksfall eller för personer som i sitt yrke utsatts för PCB eller dioxin länge.

- Det är ju en smart ide´, att låta en fettbulk i tarmen dra ut giftet. Men för de flesta av oss är det inget att rekommendera. Olestra har för många negativa effekter, säger han.

Kerstin Österberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer