Chans för dig att vandra i Higgs fotspår

2013-08-23 12:51  

Nyfiken på hur det ser ut i detektorn där Higgspartikeln hittades? Eller att vandra runt i världens största partikelaccelerator, 100 meter under jord. Nu har du chans att stilla din nyfikenhet.

Strax utanför Geneve ligger Cern, partikelfysiklaboratoriet där den länge eftersökta elementarpartikeln Higgs hittades förra året. Just nu är den 27 km långa partikelaccelerator, LHC (Large Hadron Collider) och de fyra detektorerna avstängda för renovering och uppgradering. Cern passar därför på att öppna anläggningen för allmänheten. Under två dagar, den 28-29 september, förväntas 100 000 personer till Cern för att möta forskarna bakom upptäckten av Higgs-partikeln, besöka datorcentrum, kontrollrum och olika labboratorier.

På webben finns också möjlighet att boka biljetter till underjordiska besök i detektorer eller för att vandra utmed acceleratorröret, 100 meter ner under jord. Biljetter släpps vid olika tidpunkt varje dag fram till och med den 15 september och är gratis.

- Men det gäller att vara snabb. De brukar vara slut på en halvtimma, säger Joanna Beata på Cern.

Mer information om "Open days 2013" hittar du här.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer