Chalmersradio hittar rymdvatten

2010-12-15 12:17  

Världens känsligaste radiomottagare för millimetervågor har byggts vid Chalmers. Mottagarna ska användas vid det radioteleskop som nu byggs på 5 000 meters höjd i norra Chile.

Alma, som radioobservatoriet heter, ska bland annat kartlägga vatten i den närliggande delen av universum. Men det ska också riktas mot de mörka områden i universum som saknar synligt ljus. Där finns istället långvågig strålning som kan avslöja hur planeter och stjärnor bildas och hur galaxer utvecklas.

Atacama Large Millimeter Array, Alma, är ett instrument som fångar in strålning som ligger någonstans mellan infrarött ljus och mikrovågor. De millimeterkorta radiovågorna för med sig information som i vanliga fall är osynlig från Jorden.

Observatoriets placering vid världens tak gör att de korta radiovågorna tar sig genom den tunna och torra atmosfären; på lägre höjd blockeras signalerna av luftens vattenånga.

Anläggningen består av 66 stycken rörliga parabolantenner som var och en är tolv meter stor. Antennerna är utspridda över fjorton kilometer på en extremt torr högplatå i chilenska Anderna.

En grupp forskare vid Chalmers har utvecklat och byggt  extremt känsliga och brusfria specialmottagare för radiovågor mellan 1,4 och 1,8 millimeter (163 till 211 gigahjertz); våglängder som lämpar sig för att hitta vatten.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer