Innovation

Chalmersforskare:

sill är rena hälsopillret

Sillhjärta Foto: Helena Lindqvist

Vill du minska risken för hjärtinfarkt och samtidigt vara klimatsmart? Då ska du äta sill betydligt oftare än till midsommar. Nya rön från Chalmers visar att fisken är en mästare på att öka halten av det goda kolesterolet i blodet.

Publicerad

Sillen står högt i kurs till midsommar, jul och påsk. Men däremellan har vi svenskar inte mycket till övers för fisken som förr i världen höll oss fattiga nordbor vid liv.

Kanske kan Helena Lindqvist, doktorand vid avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola, ändra på den saken. I fyra studier har hon granskat hälsoeffekterna av att äta sill flera gånger i veckan. Resultaten är entydiga ; när personerna i studien åt sill ökade halter av det goda kolesterolet (HDL) i blodet markant, jämfört med när de åt kyckling- och fläskfilé. Det goda kolesterolet ser till att kroppen transporterar bort överflödigt kolesterol från cellväggarna. Därmed minskar också risken för åderförkalkning och på sikt hjärtkärlsjukdomar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här