Chalmersforskare:<br></br> sill är rena hälsopillret

2008-06-17 13:51  
Sillhjärta Foto: Helena Lindqvist

Vill du minska risken för hjärtinfarkt och samtidigt vara klimatsmart? Då ska du äta sill betydligt oftare än till midsommar. Nya rön från Chalmers visar att fisken är en mästare på att öka halten av det goda kolesterolet i blodet.

Sillen står högt i kurs till midsommar, jul och påsk. Men däremellan har vi svenskar inte mycket till övers för fisken som förr i världen höll oss fattiga nordbor vid liv.

Kanske kan Helena Lindqvist, doktorand vid avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola, ändra på den saken. I fyra studier har hon granskat hälsoeffekterna av att äta sill flera gånger i veckan. Resultaten är entydiga ; när personerna i studien åt sill ökade halter av det goda kolesterolet (HDL) i blodet markant, jämfört med när de åt kyckling- och fläskfilé. Det goda kolesterolet ser till att kroppen transporterar bort överflödigt kolesterol från cellväggarna. Därmed minskar också risken för åderförkalkning och på sikt hjärtkärlsjukdomar.

-Att jag valde att studera sill beror på att det är en fisk som det fortfarande finns gott om, och som är långsiktigt hållbar att fånga, säger Helen Lindqvist.

-Idag går det mesta av fångsten till djurfoder, bland annat till odlad lax. Men sill är också en fet fisk, och det skulle vara mer resurssnålt om vi åt sillen direkt.

Fram till idag har ingen forskare ägnat sig åt att studera sillen och dess nyttiga effekter för hjärtat. Nu är den bristen avhjälpt.

I den av studierna som gjordes på råttor fanns också tecken på att råpressad sillolja skulle kunna motverka diabetes typ 2. Den uppstår när kroppens celler inte längre reagerar på insulin som den ska, och har ett samband med övervikt.

- Det resultatet måste följas upp av ytterligare studier innan vi kan dra några säkra slutsatser, säger Helen Lindqvist.

Sillrulader i all ära, utsikten att behöva sill flera gånger i veckan för att vara sund och ekologisk kanske inte är så lockande. Därför har Helen Lindqvist samarbetat med veterankocken och krögaren Leif Mannerström för att skapa nya snabblagade recept med sill som ingrediens. Vad sägs till exempel som ugnsbakad sill med fetaröra eller sill kokt i kokosmjölk smaksatt med röd currypasta och cashewnötter.

Hur det är med hälsoeffekten hos den inlagda sill vi svenskar helst ser på bordet till midsommar har Helen Lindqvist dock inte studerat.

- Möjligtvis kan sockret och saltet ha en negativ effekt, men sillen i sig har definitivt en positiv hälsoeffekt.

Fotnot: Strömming och sill är samma art, men eftersom strömming lever i bräckt vatten (norr om Kalmar sund) blir de lite mindre än sillarna. Strömming är mer utsatt för miljögifter än sill.

Små sillar och strömmingar passar bäst att ätas färska och stora sillar inlagda. Det är därför man kallar färska små sillar för strömming och inlagd sill för sill. Som om det inte är krångligt nog ska man fråga efter strömmingsflundror om man vill köpa sill i fiskhandeln. Vill du vara säker på att det är sill och att den kommer från västkusten så fråga var den är fiskad!

Sill i currysås

Recept framtaget i samarbete med Leif Mannerström

600g sill (strömmingsflundra)
2 dl kokosmjölk
2 tsk gul curry
2 tsk röd currypasta
2 dl kycklingbuljong
2 msk konc äpplejuice
Salt och peppar
1 hackad lök
1 äpple i tunna skivor
1 banan i skivor
1 röd paprika
Ca 35g Cashewnötter

Serveras med ris

Gör såsen i en kastrull, stekpanna eller gryta. Lägg i sillen, grönsakerna och frukten i den sjudande såsen. Låt sjuda några minuter. Sill i tunna filéer blir snabbt klar. Det här är snabblagat!

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer