Chalmers spinner ny menisk av cellulosa

2008-09-16 23:00  

En menisk av cellulosa ger hopp åt skadade knän. Test på djur är nästa steg för det nya implantatet. Men först måste de mekaniska egenskaperna förbättras.

En trasig menisk är svår att reparera och reservdelar saknas i dag. På Chalmers hoppas en grupp forskare under ledning av professor Paul Gatenholm att implantat av cellulosa ska kunna opereras in i skadade knän.

På labbet har forskarna tillverkat en konstgjord menisk som består av en procent cellulosa och 99 procent vatten. Menisken har vuxit fram i en form där bakterier styrts att spinna en finmaskig struktur av tunna cellulosatrådar.

Samma metod används redan för att tillverka konstgjorda blodkärl (NyT 2007:4). Blodkärlen testas nu på får och avknoppningsföretaget Arterion ska ta blodkärlen till marknaden.

- Vi är först med att använda nanocellulosa som biokompatibelt material., säger Paul Gatenholm.

I en menisk är dock den höga vattenhalten ett problem. Den blir för mjuk för att kunna ta upp stötar. Genom att lägga lager av tunna elastiska fibrer i formen och varva dem med cellulosa går det att förbättra de mekaniska egenskaperna. Fibrerna har framställts med en metod som kallas elektrospinning hos samarbets-partnern Swerea-IVF.

Djurtester är nästa steg, men det är långt tills implantatet kan testas på människor.

- Menisken har en komplicerad struktur, så det är en utmaning. Cellulosan är intressant eftersom formen kan styras så exakt, säger Mats Brittberg, docent i ortopedi och överläkare på Kungsbacka sjukhus, som varit med och initierat projektet.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer