En trasig menisk är svår att reparera och reservdelar saknas i dag. På Chalmers hoppas en grupp forskare under ledning av professor Paul Gatenholm att implantat av cellulosa ska kunna opereras in i skadade knän.
På labbet har forskarna tillverkat en konstgjord menisk som består av en procent cellulosa och 99 procent vatten. Menisken har vuxit fram i en form där bakterier styrts att spinna en finmaskig struktur av tunna cellulosatrådar.
Samma metod används redan för att tillverka konstgjorda blodkärl (NyT 2007:4). Blodkärlen testas nu på får och avknoppningsföretaget Arterion ska ta blodkärlen till marknaden.
- Vi är först med att använda nanocellulosa som biokompatibelt material., säger Paul Gatenholm.
I en menisk är dock den höga vattenhalten ett problem. Den blir för mjuk för att kunna ta upp stötar. Genom att lägga lager av tunna elastiska fibrer i formen och varva dem med cellulosa går det att förbättra de mekaniska egenskaperna. Fibrerna har framställts med en metod som kallas elektrospinning hos samarbets-partnern Swerea-IVF.
Djurtester är nästa steg, men det är långt tills implantatet kan testas på människor.
- Menisken har en komplicerad struktur, så det är en utmaning. Cellulosan är intressant eftersom formen kan styras så exakt, säger Mats Brittberg, docent i ortopedi och överläkare på Kungsbacka sjukhus, som varit med och initierat projektet.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.