Chalmers först med terahertzchip

2007-12-04 23:00  

Svenska forskare har lyckats tillverka det första helintegrerade chippet med terahertzelektronik. Mottagaren är bara ett par kvadratmillimeter stor.

– Vi är ensamma om att ha gjort en sådan här krets, säger Herbert Zirath, professor i mikrovågsteknik på Chalm­ers.

Kretsen innehåller antenn, lågbrusig transistorförstärkare och frekvensomvandlare, allt hopkopplat till en enhet. För att förbättra mottagningen har kretsen försetts med en lins av kisel för att fokusera terahertzvågorna mot antennen.

Forskarna på Chalmers har under ett tiotal år byggt integrerad högfrekvenselektronik, framförallt åt rymd­indust­rin. Hittills har det varit kostsamma prylar gjorda med kvalificerat handarbete. Men det nya terahertzchippet tillverkas billigt med industriella metoder. Chalmers­forskarnas integrerade krets av galliumarsenid är början på en ny era för tera­hertz­elektro­niken. Det är embryot till en flygradar som ser genom dimma, en ”nakenkamera” som avslöjar självmordsbombare eller en bilradar som varnar för älgar i mörkret. Men terahertzvågorna kan också användas för datakommunikation med hög överföringskapacitet.

– Upp till tio gigabit per sekund är helt möjligt, säger Herbert Zirath.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer