Innovation

Cerns partikelfysiker är Higgs på spåren

Fysiker vid den stora partikelacceleratorn i Cern tror sig ha hittat spår efter den länge eftersökta Higgspartikeln. Det framkom vid en välbesökt presskonferens vid Cern igår eftermiddag. Men det är ännu inte fastslaget att det verkligen är den sista oupptäckta partikeln i forskarnas standardmodell som skymtar i statistiken.

Publicerad

Under höstens mätningar vid två av de fyra detektorer som finns runt den 27 kilometer långa acceleratorringen utanför Genève har fysikerna funnit något som kan vara spår efter higgspartikeln. Än så länge rör det sig om statistiska avvikelser i den stora mängden mätvärden som tyder på att det skulle kunna vara Higgs. Men resultaten kan också vara en ren tillfällighet. Sannolikheten för att det verkligen är higgspartikeln är lika stor som att man får två sexor efter att ha kastat två tärningar.

Hela den gigantiska anläggningen är gjord enbart för att hitta Higgs partikel; den enda av de grundläggande byggstenarna i universum som ännu inte påträffats. Higgspartikeln kan förklara varför tingen har massa, något som fortfarande är ett mysterium inom fysiken.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här