Cancervaccin testklart

2011-10-11 23:00  
Så fungerar vaccinet. Grafik: Jonas Askergren, fakta: Ulla Karlsson-Ottosson Foto: Björn Olsson

Ett svenskt vaccin mot cancer är redo för test. Först ut blir patienter med njurcancer. Vaccinet bygger på upptäckter gjorda av en av årets Nobelpristagare i medicin.

Varje år drabbas 1 000 svenskar av njurcancer. Drygt hälften överlever inte.

Det vill det lilla Göteborgsföretaget Immunicum ändra på. Med ett nytt vaccin, utvecklat av forskare vid Sahlgrenska sjukhuset, hoppas de hjälpa kroppen att bekämpa cancern.

– Vårt vaccin bygger på vita blodkroppar från friska personer. Det är vi ensamma om. Många andra cancervacciner bygger på patientens egna blodkroppar, säger Jamal El-Mosleh, vd på Immunicum.

Med friska personer som bas blir massproduktion enkel. Dessutom slipper patienten läggas in på sjukhus, lämna blod och vänta veckor på behandling.

– Vårt vaccin ligger redan färdigt  i frysboxar.

I dagarna lämnade företaget in en ansökan till Läkemedelsverket om kliniska test på patienter. Besked kommer i mitten av oktober, men signalerna är positiva.

Starten sker i så fall runt årsskiftet. Enligt planerna ska studien omfatta tolv patienter med spridd njurcancer. Tumören i njuren opereras bort, medan metastaser behandlas med vaccinet.

– Det är patienter som normalt har en väldigt dålig prognos, säger Jamal El-Mosleh.

Anna Laurell, onkolog vid Akademiska sjukhuset, ansvarar för studien:

– Vi är jätteentusiastiska och tycker att det är otroligt spännande. Vaccinet bygger på en bred och allmän princip, som kan användas på alla typer av tumörer.

I dag tillverkas vaccinet vid Karolinska sjukhuset. Rikshospitalet i Oslo är också redo att gå igång med massproduktion.

– Men på sikt kommer vi antingen att bygga en egen fabrik eller skaffa en partner som kan göra det.

På marknaden finns i dag bara ett cancervaccin som baseras på årets Nobelpristagaren Ralph Steinmans upptäckt av kroppens dendritceller och deras betydelse för att lära kroppens immunförsvar att skydda sig mot främmande ämnen.

Tillverkare är det amerikanska bioteknikföretaget Dendreon som skräddarsyr vaccinet åt varje patient. Vaccinet baseras på patientens egna celler, som laddas med antigener.

– Vårt vaccin har samma fördelar som skräddarsydda vacciner, men är mycket enklare och billigare att tillverka. Dessutom går det att massproducera, säger Jamal El-Mohsleh.

Det nya vaccinet kan komma ut på marknaden tidigast år 2018. Men det förutsätter att Immunicum lyckas med sin nuvarande finansieringsrunda.

Behandlad med metoden

Ralph Steinman, avled i bukspottkörtelcancer två dygn innan han tilldelades årets Nobelpris i medicin. Då hade han levt fyra år med en typ av cancer där majoriteten av de drabbade dör inom ett års tid.

Ralph Steinman var i Sverige och föreläste så sent som i våras.

Att han levde så länge trots sin svåra sjukdom kan bero på att han lät sig behandlas med en metod som bygger på de rön han nu prisas för. Vita blodkroppar (dendritceller), utvunna ur hans eget blod, laddades med antigener som opererats ut ur tumören. Sedan sprutades de tillbaka in i kroppen.

Utgår från Nobelupptäckt

Namn: Immunicum.
Gör: Cancervaccin baserat på dendritceller.
Grundat år: 2002.
Ort: Göteborg.
Antal anställda: Tre.
Patent: Ja.
Omsättning: 0.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer