”Byt ut Leijonborg”

2012-04-02 09:21  
Lars Leijonborg Foto: Niklas Larsson / Scanpix

Han saknar mandat, ledarskap och engagemang. Akademikerföreningen och Unionen saknar förtroende för Lars Leijonborgs förmåga att hantera forskningskrisen i Södertälje.

Regeringen tillsatte snabbt Lars Leijonborg som samordnare efter Astra Zenecas besked om att lägga ner sin forskning i Södertälje. Nu när en månad återstår innan kompetensen börjar lämna företaget så vill Akademikerföreningen, AF, och Unionen byta ut honom.

”Vi har inte förtroende för regeringens samordning” skriver Ivar de la Cruz, ordförande för Akademikerföreningen, och Malin Linnér, klubbordförande för Unionen, på Astra Zeneca i Södertälje på Svenska Dagbladets Brännpunkt i lördags.

De anser att Lars Leijoborg visat brist på ledarskap, engagemang, mandat och en insikt i problemets komplexitet. Nu kräver de att regeringen tillsätter en ny samordnare som utgår från hela regeringen, inklusive närings- och finansministrarna. Personen ska ha god kännedom om hur företag och myndigheter fungerar såväl som erfarenhet av hur omställningar.

Duon framhåller att nedläggningen inte främst handlar om att 1 200 jobb går förlorade i Södertälje, utan om en strukturomvandling i hela landet. Därför efterlyser de ett samlat ansvarstagande och en nationell åtgärdsplan.

Akademikerföreningen och Unionen har själva lagt förslag på en ”joint-venture”-lösning för hela eller delar av anläggningen. Exempelvis en stiftelse, hur kompetensen kan fångas upp och länkas in i ny affärsverksamhet. Men de skriver att förslagen enbart bemötts med välvillig förståelse.

Charlotta von Schultz

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer