Brus ger bättre bild

2011-12-08 08:32  

TV - Tillför brus för att förbättra signalen. Det är budskapet som indiska forskare ger efter att ha gjort teoretiska modeller av hur ”stokastisk resonans” fungerar.

Rimligen borde en signal drunkna och försvinna ju starkare bruset är. Men i verkligheten förhåller det sig tvärtom, enligt Shubashis Rana och hans kollegor vid Institute of Physics i Bhubaneswar. I alla fall i deras teorier.

Tanken är att tillsätta slumpmässigt brus till en signal. Det vita bruset samverkar då med signalen genom en process som kallas ”stokastisk resonans”. Det innebär att den delen av bruset som har samma frekvens som signalen förstärks genom resonans. Men det sker bara under vissa villkor och vid vissa energinivåer.

Forskarna hoppas ett deras arbete kan leda till teknik som förbättrar kvaliteten på bilder. Men också på en djupare förståelse för hur biologiska sensorer fungerar.

Anders Wallerius

Mer om: Brus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer