Britton: ”Munskydd en laddad fråga – men tror det skulle hjälpa”

2020-11-16 10:23  
Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, är kritisk till att Sverige inte skärpte restriktionerna redan när smittökningen satte fart i början av hösten. Arkivbild. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

I oktober förutspådde matematikprofessorn Tom Britton att ytterligare 100 personer skulle dö i covid-19 i Sverige fram till nyår – om alla följde restriktionerna. Nu tror han att siffran blir betydligt högre.

– Antalet smittade ökar med ungefär 50 procent i veckan. Det är väldigt oroande, säger Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet.

Liksom många andra bedömare, i både Sverige och övriga Europa, hade han förväntat sig mindre lokala utbrott under hösten. I stället sprids smittan på bred front.

– Det beror väl delvis på att vi släppte garden. Under sommaren när man hörde att ingen smittades började nog folk strunta i de råd som gällde. Men då var vi utomhus. Nu när det är kallare och vi trängs ihop inomhus tar smittan fart, säger Britton.

Tre faktorer styr smittspridningen

Situationen i Sverige är återigen betydligt allvarligare än i grannländerna Norge, Finland och Danmark. Tom Britton förklarar att det grovt förenklat är tre faktorer som styr smittspridningens utbredning i ett land.

Läs mer: 12 vaccinkandidater - kan någon av dem stoppa coronapandemin?

Den första är det ursprungliga reproduktionstalet, alltså det antal personer som i genomsnitt smittas av en infekterad person innan smittskyddsåtgärder eller immunitet spelar in. Den andra faktorn är graden av immunitet hos befolkningen, och den tredje är hur kraftiga åtgärder som sätts in för att bromsa smittspridningen.

– Av dessa tre faktorer är det två som missgynnar Sverige jämfört med övriga nordiska länder. Dels har vi ett högre ursprungligt reproduktionstal, dels bromsar vi mindre än de andra länderna. Samtidigt har vi en viss immunitet som gynnar oss, men som vi betalade ett mycket högt pris för i våras, säger Tom Britton.

Betydligt tidigare

Han är kritisk till att de kraftigare råd, rekommendationer och restriktioner som nu börjar falla på plats i Sverige inte sattes in tidigare.

– Våra grannländer slog till bromsen betydligt tidigare och kraftigare än vi, redan när de såg att smittan gick upp. Det var först när det började öka på sjukhusen som vi gjorde något. Det var onödigt, för när smittotalen ökar kan man garantera att det ökar på sjukhusen två veckor senare. Sverige bromsade för sent, säger Britton.

Hur många fler tror du kommer att dö i pandemin i Sverige?

– Jag både tror och hoppas att det blir färre än 1.000 fram till nyår. Men det beror ju helt på vad vi gör och hur väl vi följer rekommendationerna. Nu har vi ju ganska kraftiga åtgärder, skulle jag säga. I princip gäller ju att man ska undvika umgänge med andra än den närmaste familjen, säger Britton.

Munskydd i kollektivtrafik

Hur länge kommer det här att hålla på?

– Den här andra vågen tror jag börja klinga av om en månad, men dödstalen kommer nog att fortsätta öka några veckor till. Men det är inte så att vi då kan återgå till det normala livet utan restriktioner. Det sker nog först när tillräckligt stor andel av befolkningen har vaccinerats.

Vad ser du som en klok åtgärd som skulle kunna bromsa smittan ytterligare just nu?

– Munskydd har ju blivit en så laddad fråga, men jag tror att det skulle hjälpa om de som verkligen inte kan undvika trängsel tog på sig munskydd i till exempel kollektivtrafiken och i mataffären. Det hade jag själv när jag handlade senast, säger Tom Britton.

TT har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar.

Jörn Spolander/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer